Tomáš Zdvihal (6. roč) - Neues Bauhaus Museum Weimar

atelier: Ing.arch. Jiří Buček / asistent Ing.arch. Filip Horatschke

Zdroj
JFK 07
Vložil
Tisková zpráva
04.02.2012 09:35
Kruh se uzavírá
Po téměř 100 letech, kdy byla ve Weimaru založena škola Bauhaus, se německá vláda rozhodla, že podpoří vznik nové budovy muzea, která připomene historii tohoto vyjímečného hnutí a která se zároveň stane impulsem k pokračování v této tradici. Školní projekt je vypracován na základě mezinárodní architektonické soutěže.

Bauhaus je landmark!
Nedokončený předválečný urbanismus, horizontální stavby a rozlehlé plochy hitlerovského plánování, historické budovy muzeí, moderní kongresové centrum, rozsáhlý park s vodní plochou využívaný k pořádání koncertů.
Muzeum Bauhausu má mít mi mořádný význam. Musí se stát dominantou. Weimaru chybí landmark. Přeci Bauhaus je landmark!

Koncept
Deska muzea je natočena tak, aby narušovala okolní severo-jižní schéma. Navazuji na bauhausovskou práci s vrstvením objemů a linií v prostoru. Uvnitř štíhlé desky v přísné ortogonální mřížce vytvářím plno a prázdno. Plné objemy a linie se propisují do mondrianovsky pojaté fasády, která se otáčí k městu.

Expozice
Kontinuální cesta prostorem po lávkách a schodištích skrze plné prostory výstavních sálů. Průhledy uvnitř prázdného prostoru, průhledy škvírami ve fasádě na park a město. Cesta je zakončena na střeše s kavárnou a k nebi se otevírajícím prostorem vhodným pro pravidelná setkání nad sklenkou vína.

Provoz
Lávky a schodiště tvoří jednu cestu. Štěrbina v celé délce severní fasády obsahuje veškeré zázemí a servis včetně rychlých únikových schodišť a výtahů.

Fasáda
Je složena z betonových panelů. Spáry kolem plných objemů propouštějí ve dne světlo do prázdného vnitřního prostoru, v noci září do panoramatu Weimaru.
Tomáš Zdvihal
0 komentářů
přidat komentář

Související články