Posuvné tašky bez výměny laťování

Vložil
Martin Rosa
28.03.2006 14:20
Připravujete se na výměnu střechy domu? Neplánujete měnit laťování, a přitom nechcete nebo nemůžete zvolit stejný typ tašek, jaký byl položen původně? Pak byste měli určitě sáhnout po některé z posuvných tašek.  Například firma TONDACH je nyní nabízí v několikerém provedení – Polku 13 s „vůlí“ v krycí délce až 50 mm, Hranici 11 s posunem až o 60 mm, Brněnku 14 s krycí délkou až 60 mm a Stodo 12 s tolerancí až 40 mm.


Velká výhoda použití posuvných tašek tkví především v možnosti jejich pokládky na původní laťování. Díky vůli v krycí délce se hodí takřka pro všechny rozteče latí. Všechny tašky lze využít pro střechy s minimálním sklonem (bezpečný sklon) 30°, těsného podstřeší 24°, či vodotěsného podstřeší 20°.
Polku lze pořídit jak v provedení režném, tak i v červené a hnědé engobě.  Polka 13 má krycí délku v rozpětí 315 - 365 mm, přičemž optimální krycí délka je 325 - 355 mm.
Posuvná Hranice 11 se vyrábí v matné až pololesklé úpravě engobou hnědou a červenou nebo s vysoce lesklou glazurou „Amadeus“ v červené a černé variantě. Spotřeba na jeden metr čtvereční střechy je již  od 10,8 kusů tašky. Hranice 11 je ražená taška s hlubokým drážkováním a její konstrukce umožňuje kladení na střešní latě o roztečích 340 – 400 mm.
K hlavním výhodám tašky Stodo 12 patří možnost výběru zajímavých barevných variací. Provedení engoba nabízí měděnou a starošedou, glazura atraktivní břidlicově černou a kaštanově hnědou.  Spotřeba tašek na jeden metr čtvereční střechy je od 12,2 kusů. Po položení Stodo 12 vytváří moderní elegantní strukturu střešní plochy s důrazem na horizontální linie. 
Brněnka 14, již charakterizuje specifický tvar žlábků, které se směrem k patě tašky rozšiřují, je na trhu v režném provedení, lze ji pořídit také v podobě červená, antracit a hnědá engoba.  Spotřeba tašek na jeden metr čtvereční střechy je od 14,5 kusů.

Všechny typy pálených střešních krytin se přitom vyrábějí na přírodní bázi, kdy se směs zeminy s příměsí jílu míchá s vodou, suší vzduchem a ekologicky vypaluje v pecích vyhřívaných zemním plynem. Svoji barevnost tašky získávají technologií glazurování či engobace. Nabízejí nejen vysokou pevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům a chemické zátěži, ale také výhody páleného materiálu – ekologičnost a prodyšnost. Díky tomu výrobce zaručuje maximální odolnost vůči UV záření, kyselým dešťům, sněhu i krupobití. Tašky jsou vlivem postupu výroby stálobarevné, časem nedochází ke změně barevnosti a ani tzv. „neoprší“, na rozdíl od barvených tašek z jiných materiálů.

Související články