Pozvánka na výstavu „MILÉ malé DOMY"

9.2. – 4.3. 2012, Dům umění České Budějovice

Zdroj
Dům umění České Budějovice
Vložil
Tisková zpráva
14.01.2012 00:10
A1Architects

"MILÉ malé DOMY" jsou výsledkem interního workshopu a1architects, v rámci kterého každý z ateliéru navrhl několik ideových domů. Na sérii modelů v měřítku 1:25 prezentují a1 téma neomezeného bydlení v omezeném prostoru. Hlavním motivem celé práce je touha nalézt a navrhnout dům, který, ač podle konvenčních měřítek malý, skrývá v sobě specifickou formu velikosti.

"Malý" zde neznamená nepohodlný, nedostatečný ani minimální, ale představuje spíše MILÝ, lidský a útulný. Velikost představuje svobodu, jak naložit velkoryse s prostorem v rámci jeho limitů - ať jsou jakkoliv omezující. Výstava je zaměřena na široké publikum. Ačkoliv její východiska odkazují k problematice skloňované v odborných kruzích, jedná se primárně o vlastní reflexi konvenčních požadavků na ideální bydlení. Tedy představ, v nichž je hodnota domu spatřována pouze v metrech čtverečních napasovaných na uskupení několika pokojů a obýváku s kuchyní a kde je zápas o jedinečnost omezen na barevnost fasády a primitivní zdobnost.

Ideové návrhy, na výstavě prezentované na modelech, naznačují cestu, kdy právě vědomá "malost" nabízí odpověď na formální prázdnotu současné masové výstavby - MILÝ malý DŮM.

Součástí výstavy založené na vizuálním zážitku z velkých modelů, je také pracovní laboratoř ateliéru, která poodkryje proces jakým způsobem domy v atelieru vznikají a poskytne především otevřený prostor pro tvůrčí vyjádření návštěvníků a jejich vzájemný dialog nejenom s členy atelieru.

Ateliér úmyslně neprezentuje rozsáhle svou dosavadní architektonickou tvorbu, vedle ideových modelů však záměrně představí své tři dosud "nejmenší" a zároveň "nejmilejší" stavby realizované
v posledních letech.

"Velikost není osud, velikost je volba"

"Výjimečnost našeho života utvářejí na první pohled nepodstatné detaily. Při své práci hledáme kouzlo těchto maličkostí v obyčejných věcech kolem nás, které nás inspirují... "

O ateliéru:
První samostatné projekty členů ateliéru A1Architects spadají do roku 2003. V roce 2005 se v Praze začíná formovat studio a kreativní dílna A1Architects, kterou dnes tvoří Lenka Křemenová a David Maštálka, původně spolužáci z ateliéru architektury s označením A1 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.
V letech 05 - 09 spolupracoval na některých projektech v ateliéru Jakub Filip Novák. V roce 2006 se ke skupině architektů přidává i Marta Maštálková, expert v oblasti grafického designu.
0 komentářů
přidat komentář