Na stavbě 14/15 Baťova institutu se již prostavělo 80 milionů Kč

Vložil
ČTK
17.12.2011 15:20
Zlín

Zlín - Stavbaři za tři měsíce prací na kompletní rekonstrukci budov 14 a 15 v bývalém továrním areálu firmy Baťa ve Zlíně prostavěli už zhruba 80 milionů korun. Z objektů zůstala jen kostra, kterou dělníci nyní zesilují, aby vydržela budoucí zátěž. Přestavbou za 900 milionů Kč vznikne 14/15 Baťův institut, kde najdou sídlo Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská knihovna Františka Bartoše.
     "Všechny sloupy a nosné trámy se zesilují. Podlahy byly vybourány a nově se budou pokládat vylehčené podlahy, aby se konstrukce nepřetěžovala. V budově 15 se úplně vybourají dva stropy a budou se nově betonovat. Jsou to ty nejnáročnější práce. Zjišťujeme, že jsou tu některé anomálie, musíme dělat úpravy či doplňovat chybějící výztuže v  některých sloupech," popsal současné práce projektový manažer Zdeněk Adamec.
     Podle hejtmanova náměstka Libora Lukáše bude na podzim příštího roku dokončena oprava 14. budovy i nově vzniklého náměstí mezi oběma objekty. Budova 15 pak má být hotova do dubna 2013. Stěhování všech tří institucí se podle plánu uskuteční na podzim téhož roku. "Pak budeme řešit provoz, soužití a jednu integritu tří organizací, pro které to bude zásadní změna. Zachovají si ale svou identitu i autenticitu," řekl dnes novinářům Lukáš.
     Projekt kromě nového sídla významných kulturních institucí, jež nyní působí v nevyhovujících prostorách, přinese oživení další části rozsáhlého továrního areálu. Jen příprava projektu trvala sedm let. Kraj na akci získal dotaci 500 milionů korun z fondů Evropské unie. Stavba přijde asi na 725 milionů, vybavení interiéru pak na zhruba 95 milionů korun, zbylé peníze půjdou na projekty či technický dozor.
     14/15 Baťův institut bude podle Lukáše patřit k nejmodernějším kulturním centrům ve střední Evropě. Zároveň ale naváže na tradici Baťových studijních ústavů. "Chceme nejen provést konverzi obou budov, ale také se navrátit k těmto kořenům," doplnil. Podle architekta Petra Všetečky je přestavba objektů ze 40. let navržených architektem Jiřím Voženílkem výjimečná právě umístěním tří krajských institucí, ale i stavebními postupy.
     "Používají se zde poměrně unikátní technologie stabilizace budov, ať už statické nebo stabilizace plášťů z  hlediska energetiky. Budovy byly stavěny na výrobu před 60 lety, kdy byly potřebné úplně jiné parametry. Galerijní a muzejní prostředí je ale například z  hlediska klimatu to nejnáročnější," uvedl Všetečka s tím, že exteriér budov by měl zůstat co nejvěrnější původnímu vzhledu.
     "Byli bychom rádi, kdyby exteriér dopadl jako na 21, to znamená, že se příliš nezmění," doplnil architekt. Budovu 21, Baťův mrakodrap, opravilo zlínské hejtmanství v roce 2004. Rekonstrukce nynějšího sídla krajského úřadu si vyžádala téměř 630 milionů korun.

0 komentářů
přidat komentář

Související články