Turnov připravuje společně s Němci rekonstrukci hvězdárny

Vložil
ČTK
17.12.2011 15:00
Turnov - Turnov připravuje společně se saským městem Ottendorf-Okrilla rekonstrukci turnovské městské hvězdárny. Náklady projektu se odhadují na 15 milionů korun, které chtějí obě města společně žádat z evropského programu Cíl3 Česko-Sasko. Nyní se připravuje žádost o dotaci, kterou chce město předložit na počátku příštího roku. Rekonstrukce zřejmě nezačne dřív než v roce 2013, řekla ČTK turnovská starostka Hana Maierová.
     Rekonstrukci hvězdárny připravuje podle Maierové město už několik let. "Je to jedna z našich priorit," dodala. Objekt je ve špatném stavu a vybavení už také dosluhuje, dlouho se ale podle ní nedařilo najít partnera, který by pomohl se získáním dotace.
     "Cílem projektu je vytvořit atraktivní místo pro setkávání dětí a mládeže z obou partnerských měst a podpořit zájem dětí o technické a přírodovědné obory," dodala Maierová. Společné kontakty mají podle ní pomoci také propagovat a rozvíjet výuku německého jazyka v českých školách.
     Turnovskou hvězdárnu čeká kompletní rekonstrukce a celý objekt by se měl zvýšit o další patro. Tato část projektu přijde včetně venkovních úprav a nových přípojek podle odhadů na 12,5 milionu korun. Bezmála dva miliony bude stát nové astronomické vybavení. Hvězdárna by měla získat mimo jiné i nový teleskop k  pozorování denní i noční oblohy.
     V budově by měla být mimo jiné expozice astronomie. Jedna její část bude věnována vesmíru a jeho výzkumu, včetně kosmických a raketových technologií. Druhá část bude věnována zejména optickým, elektronickým a radiologickým systémům. Třetí část expozice bude zaměřena na možné využití nových kosmických technologií a systémů, například nově budovaným družicovým systémům či rozvoji vesmírné turistiky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články