Verdikt o Expo 2015 se opět odsouvá, není jasné financování

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
15.12.2011 21:10
Praha

Praha - Verdikt o české účasti na Expo 2015 v Miláně se opět odsouvá, vláda to do konce roku nestihne kvůli tomu, že stále není jasné financování českého pavilonu. Podle webu Hospodářské komory ČR, která připomínkuje materiály do vlády, byl načrtnut předběžný rozpočet 350 milionů korun. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář ale dnes ČTK řekl, že diskuse nad způsobem financování, o částce samotné i provedení akce se stále vede a ministerstvo dosud neschválilo předkládací zprávu do vlády.

    Kolář uvedl, že česká diplomacie chce předložit kabinetu návrh, v němž bude zajištěno i financování české účasti na kulturní olympiádě národů. Podle informací Hospodářské komory se podle prvních odhadů hovořilo o částce zhruba 290 milionů korun, o nichž by musela rozhodnout vláda, a zbytek, tedy 60 milionů korun, by šel z prostředků kanceláře generálního komisaře pro Expo. Ta je získala prodejem expozice z Expo 2010 v Šanghaji a dalšími aktivitami v rámci partnerských smluv.
    Česko s rozhodnutím o účasti, kterou se země na výstavě prezentují, otálí. Ze zkušeností minulých světových výstav přitom vyplývá, že včasné zahájení příprav přispívá k hladšímu průběhu a mnohdy i nižším cenám. Přípravný tým musí počítat i s lhůtami pro výběrová řízení. "Včasný mandát vlády bude kancelář generálního komisaře opravňovat k okamžitému zahájení jednání s potencionálními dodavateli, partnery projektu nejen v ČR, ale i v Itálii a umožní tak minimalizovat náklady," uvádí podle Hospodářské komory materiál k Expo 2015. Již dříve se hovořilo o tom, že by se do české expozice mohly zapojit i soukromé firmy.
    Účast potvrdilo do dnešního dne 67 zemí, uvádí web organizátorů. Česko dosud na na italskou pozvánku, která přišla na začátku letošního roku, neodpovědělo. Hlavním tématem výstavy v průmyslovém centru severní Itálie budou "potraviny pro planetu, energie pro život".
    Loňská světová výstava v Čína stála český stát kolem půl miliardy. Expo 2005 v Japonsku přišlo na 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články