Luhačovice se opět pokouší o zápis na seznam UNESCO

Zdroj
Gabriela Sluštíková
Vložil
ČTK
12.11.2011 10:40
Luhačovice (Zlínsko) - Lázeňské Luhačovice se znovu pokusí o  zápis na prestižní seznam světových památek UNESCO. Zdlouhavý proces tentokrát podstoupí společně se západočeským lázeňským trojúhelníkem a dalšími evropskými lázeňskými místy. V případě, že půjde vše tak, jak má, na seznam by se moravské lázně mohly dostat v roce 2015. ČTK to dnes řekl starosta Luhačovic František Hubáček.
     Luhačovice se svým souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče se o zařazení na seznam UNESCO nepokoušejí poprvé. Před lety ale svůj pokus na posledních chvíli stáhly. Podle Hubáčka se ukázalo, že by jejich žádost výborem UNESCO neprošla. Nyní ale mají pro zápis mnohem silnější argumenty. Luhačovice se ve svém úsilí spojily také s Karlovými Vary, Františkovými Lázněmi, Mariánskými Lázněmi a dalšími lázeňskými místy v Německu, Itálii, Španělsku, Belgii, Francii a Anglii.
     Podle starosty smysl je jediný, zapsat ta lázeňská místa, která mají historickou hodnotu, představují, jakým způsobem vypadalo lázeňství v minulosti, kam dospělo v současnosti. "V našem případě jde především o lázeňský areál, přesněji památkovou zónu, která je v Luhačovicích. Přesnou specifikaci by mělo udělat ministerstvo kultury," poznamenal starosta František Hubáček.
     Samotný proces zápisu, který je velmi dlouhý, začne v příštím roce. Pokud se všem kandidátům podaří připravit veškeré materiály, k podání dojde ve Francii v září v roce 2014. "Pokud to stihneme, tak někdy v létě 2015 by mělo být vyhlášeno, zda tato nominace uspěla či nikoliv," doplnil starosta.
     Zápis na prestižní seznam UNESCO by podle Hubáčka nalákal do nejkrásnějších moravských lázní další cílovou skupinu turistů, například Japonců, Korejců. Navíc "známka" UNESCO přináší nadstandard, který návštěvníka láká k vidění něčeho exkluzivního, uzavřel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články