Jičín má nový zimní stadion za 108 mil. Kč, otevře jej v sobotu

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
08.11.2011 20:10
Jičín

Ze stavby stadionu foto:KASPER CZ
Jičín - Sedmnáctitisícový Jičín dokončil stavbu zastřešení a nového zázemí zimního stadionu. Investice město přijde na asi 108 milionů korun. To je téměř o pětinu více, než se původně plánovalo. Otevření stadionu radnice chystá na sobotu. Novinářům to dnes řekli představitelé města. Jičín byl posledním větším městem v regionu, které nemělo umělou ledovou plochu se střechou.

    Nový stadion, který se nachází nedaleko rybníku Kníže, má zajímavou architekturu. Dřevěná konstrukce střechy z lepených vazníků navozuje dojem obrácené lodi, která leží pod hrází velké vodní plochy. Uvnitř je vedle nového kluziště objekt se šatnami, restaurace a tribuna pro 500 sedících diváků. Z původního stadionu zůstala jen strojovna chlazení, uvedl vedoucí investičního odboru města Jan Zachoval.
    Na stadionu se také budou moci konat různé kulturní a společenské akce, například část programu známého festivalu Jičín - město pohádky. Mimo sezonu jej budou moci využívat tenisté a jiní sportovci.
    Se stavbou město začalo loni v září s tím, že se dokončí jen první etapa za zhruba 90 milionů korun. Letos na jaře však radnice rozhodla, že bude účelnější udělat i některé práce ze druhé etapy, například dokončení restaurace, oplocení, uzavření ochozů či šatny pod tribunou. Cenu zvedl také nákup nové rolby, na niž se v původním rozpočtu zapomnělo.
    Přes navýšení ceny nebude z druhé etapy hotové opláštění dvou rohů stadionu a instalace vzduchotechniky v celkové ceně mezi šesti až osmi miliony korun. Stadion tedy zatím bude částečně otevřený a bude mít přirozené odvětrávání. Možné výdaje v budoucnu město také čekají u kondenzátorů chlazení, které pocházejí z původní technologie a nyní jsou na hranici životnosti. Náklady na jejich případnou výměnu Zachoval odhadl na asi jeden milion korun.
    Na stavbu stadionu si město vzalo 90milionový úvěr, zbytek chce splatit v příštím roce z vrácené daně z přidané hodnoty. Rozhodnutí bývalého vedení města stavět stadion jen z půjčených peněz se nelíbí nynějšímu místostarostovi Tomáši Frýbovi (TOP 09). Město by prý na tak velkou stavbu mělo mít část naspořeno nebo mělo získat dotaci. Frýbovi se také nelíbí, že se stavební firma vybírala za pomoci takzvané losovačky.
    Starosta Martin Puš (ODS), který město vedl i v předchozím volebním období, Frýbovi oponoval. Město se podle něj o zisk dotace snažilo. Úvěr prý město bude moci splatit i předčasně, například z prodeje jiného svého majetku. Bez zúžení počtu účastníků tendru losováním by podle Puše hrozily průtahy vyvolané neúspěšnými uchazeči. Soutěž vyhrála firma VCES s nabídkou zhruba odpovídající projektové ceně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články