Stavba Jurkovičovy rozhledny v Rožnově spěje do finále

Vložil
ČTK
21.10.2011 22:45
Dušan Samo Jurkovič

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Stavba Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku spěje do finále. Nový turistický cíl podle návrhu slavného architekta Dušana Jurkoviče z roku 1896 by měl být hotov do konce letošního roku. Investice do rozhledny vysoké 18 metrů přesáhla deset milionů korun. Převážnou část peněz radnice získala z evropských fondů a nadace. ČTK to řekl mluvčí radnice Tomáš Gross.

    Hlavním cílem Rožnova pod Radhoštěm bylo zatraktivnit město i celý mikroregion a přilákat více turistů či obdivovatelů Jurkovičova architektonického stylu. Rozhledna vyrůstá na Karlově kopci nad Valašskou dědinou, která tvoří jeden z celků skanzenu Valašského muzea v přírodě.
    Pro připomínku budoucím generacím o dění v Rožnově pod Radhoštěm v letošním roce radnice uložila do kopule střechy rozhledny několik věcí. "V tubusu je láhev valašské slivovice, informace o historii plánů stavby rozhledny, seznam členů zastupitelstva města a aktuální vydání Spektra Rožnovska," vyjmenoval Gross.
    "Předpokládám, že dříve než za sto let se do tubusu nikdo nepodívá. Na naše následovníky tak tedy čeká příjemné překvapení," řekl místostarosta Alois Vychodil.
    Jukovičova rozhledna přivítá první návštěvníky před začátkem letní sezony 2012. Jedinečný Jurkovičův styl lidé mohou obdivovat také například na Pustevnách nedaleko Radhoště, kde jsou stavby Libušín a Maměnka. Ve Zlínském kraji jsou stavby projektované Jurkovičem k vidění také v lázeňském městě Luhačovice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články