Rigips získal zápis do Guinnessovy knihy rekordů s největší sádrokartonovou deskou na světě

Vložil
Pavlína Drbálková
05.10.2011 09:45
Na oslavách 20letého výročí Rigips dne 21. 9. 2011 byl zveřejněn nový světový rekord za- psaný v Guinnessově knize rekordů. V závodě Rigips byla vyrobena největší sádrokartonová deska v délce 12,050 m a šířce 1 250 mm nejen v Česku, ale i na světě. Rekord byl oficiálně zanesen do České databanky rekordů a také získal certifikát Guinness World Records za největší sádrokartonovou desku na světě.
Rekordní deska byla na akci vydražena a výtěžek byl předán patronce sbírky Světluška, zpěvačce Anetě Langerové.
Výroba obří sádrokartonové desky v závodu v Horních Počaplech byla provedena dne 31. 8. 2011 na automatizované lince klasickou strojní technologií. Tým pracovníků upravil některé řídicí procesy tak, aby deska v šířce 1 250 mm a tloušťce 12,5 mm mohla být vyrobena v maximální velikosti.



Sádrová směs stékala na vysokopevnostní karton používaný i u běžných sádrokartonových desek, byla zakryta rubovou stranou papíru a poté na dlouhém výrobním pásu stlačena do požadované tloušťky. V průběhu výroby byla deska označena i typem produktu, místem a časem výroby. Na pohled téměř nekonečný pás deskoviny se pak uřízl na neuvěřitelnou délku 12,050 m. Rekordně dlouhá deska byla poté automaticky přesunuta do sušičky, kde byla odpařována nadbytečná voda. Výroba trvala necelou hodinu.

Po vysušení deska přejela na plošinu, na které bylo možné změřit její skutečnou délku pod dohledem komisařů z pelhřimovské Agentury Dobrý den.







První český rekord ve výrobě sádrokartonu byl tedy oficiálně potvrzen a zapsán do České databanky rekordů.

Obří desku poté přeneslo 17 mužů a mohla být nařezána na 120 kusů pro dražbu a následný prodej.



Pokus o světový rekord byl přihlášen na zápis do Guinnessovy knihy rekordů a uspěl.
Před dvěma dny dorazil certifikát potvrzující, že Rigips vytvořil nový světový rekord a vyrobil největší sádrokartonovou desku na světě.

Největší deska na světě neskončila jen jako trofej společnosti, ale pomohla i dobré věci.
První a největší část desky byla během slavnostního večera vydražena a ostatní kusy pak prodány hostům. Šek ve výši 39 306 Kč byl předán patronce sbírky Světluška, zpěvačce Anetě Langerové.
Sbírka Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením.






Spojením úsilí, nadšení a trpělivosti pracovníků závodu vyrobit jedinečný produkt, posunout hranice možností ve výrobě a díky ochotě lidí na akci podílet se na dobročinnosti se podařilo vytvořit jedinečnou atmosféru večera plného rekordů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články