Písek představil pět variant na nový bazén

Zdroj
Marek Bílek
Vložil
ČTK
27.09.2011 22:45
Písek

vizualizace varianta 3 - zdroj:mesto-pisek.cz
Písek - Vedení písecké radnice dnes představilo pět variant na rekonstrukci současného nebo výstavbu nového plaveckého bazénu. Nejlevnější alternativa počítá s náklady 86 milionů korun, nejdražší by stála 228 milionů korun, řekl novinářům starosta Ondřej Veselý (ČSSD). O tom, kterou z variant Písek realizuje, rozhodnou zastupitelé na svém zasedání 3. listopadu.

    Podle Veselého však není rozhodující pouze jednorázová investice do projektu. Proto si město u každé varianty nechalo spočítat i náklady na provoz v horizontu 30 let. Právě zhruba takovou dobu mají prý plavecké stadiony v Česku životnost.
    V součtu financí potřebných pro vybudování nebo rekonstrukci bazénu a úhrady třicetiletých ztrát vychází nejlevněji varianta číslo tři. Náklady na stavbu činí 150 milionů Kč a dalšími 86 miliony Kč by město dotovalo ztráty po dobu tří desítek roků.
    V současnosti plavecký stadion v Písku, na jehož místě by měl vzniknout nový areál, průměrně navštěvuje denně 300 lidí. Na provoz stávajícího bazénu však radnice každý rok doplácí více než osm milionů korun. "Jedná se o stavbu starou zhruba 30 let a za tu dobu do ní nešla prakticky žádná větší investice na opravu," uvedl Veselý.
    Každá z pěti nabízených variant na rekonstrukci nebo výstavbu počítá s šestidráhovým pětadvacetimetrovým bazénem pro kondiční plavání. Některé alternativy by lidem nabídly navíc také zábavní část s toboganem a protiproudem nebo lázeňskou zónu se saunou a vířivkami.
    Město podle Veselého nepočítá s tím, že by zachovalo současný venkovní bazén. Je prý příliš drahý na provoz. Některé z navrhovaných variant by však mohly mít posuvnou stěnu, která by se v létě otevřela. "Lidé by tak od vnitřního bazénu mohli jít ven a opalovat se," řekl Veselý. Taková varianta by však vyžadovala vyšší stavební náklady.
    Písek chtěl získat peníze na nový bazén z dotace z regionálního operačního programu Evropské unie. S žádostí však neuspěl. "Ale máme našetřeno dostatek peněz na to, abychom i nejdražší variantu financovali z vlastních úspor," řekl Veselý.
    Podle něj by však radnice díky dobrému hospodaření získala velmi výhodný úrok na možnou půjčku. Starosta proto nevyloučil ani variantu, že by část z nákladů město uhradilo ze svých rezerv a na část si vzalo úvěr.
    Rekonstrukce nebo výstavba nového plaveckého stadionu by měla začít na jaře 2012. Město bude po dobu realizace projektu, který bude trvat dva roky, bez bazénu.
    Podobu všech pěti variant si mohou na internetových stránkách města prohlédnout lidé. Radnice udělala i anketu, v níž se lidé mají vyjádřit, která alternativa by se jim nejvíce zamlouvala. "Zastupitelé mohou zohlednit názor lidí. Ale samozřejmě anketa nijak závazná není," řekl Veselý.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Odkaz na studie.
Petr Lešek
29.09.11 08:19
Souhlas
Martin Kovář
30.09.11 09:47
zobrazit všechny komentáře

Související články