Do finále soutěže začínajících architektů postoupilo 27 projektů

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
31.08.2011 20:20
Praha

Praha - Do finále letošního ročníku soutěže mladých architektů nakonec postoupilo 27 projektů. Kromě prací absolventů tuzemských univerzit do užšího výběru postoupily i projekty belgických a slovinských architektů. O vítězích 3. ročníku Young Architect Award rozhodne odborná porota 22. září. ČTK o tom za pořadatele informoval Aleš Povr.

    Do letošního ročníku architektonického klání se přihlásilo 128 projektů, jejichž autoři pocházeli z celkem 14 zemí světa. Své návrhy zaslaly například ateliéry z Mexika, Španělska, Turecka či Francie.
    Pořadatelé soutěže se letos zaměřil na problematiku současné urbanizace. V projektech ateliéry zpracovávaly návrhy, jak propojit veřejný prostor se stávající městskou zástavbou, přírodními prvky nebo s úplně novými budovami. "K termínu uzávěrky, která byla 7. července, jsme v rámci třetího ročníku soutěže obdrželi zhruba stejný počet přihlášek jako loni. Což nás velmi těší, protože letos poprvé soutěžící museli dodržet určité zadání a nepředkládali jen libovolná témata," uvedl porotce Petr Hrůša.
    Odborná porota, složená z profesionálních architektů a odborníků, do finále vybrala návrhy nejen jednotlivých architektů, ale i skupinové práce. Jeden z finálových projektů nabízí například řešení veřejného prostoru na australském pobřeží, jiné návrhy představují v nové podobě Rohanský ostrov či centrum Chuchle. "Město je trochu jako divadlo, vytváří kulisy, ve kterých se odehrává děj. Domy a prostor mezi nimi by měly vytvářet scénu tak, aby se v tomto místě dobře žilo," dodal k tématu další člen poroty, architekt Jakub Cigler.
    Nejpočetnější zastoupení v klání začínajících architektů má pražské České vysoké učení technické, Vysoká škola uměleckoprůmyslová, Vysoké učení technické v Brně, brněnská Mendelova univerzita, zastoupena byla také Technická univerzita v Liberci a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Absolventi těchto škol do soutěže poslali celkem 108 projektů. Všechny došlé návrhy mohou navíc do 15. září na stránkách soutěže zájemci zhlédnout a ohodnotit, a vybrat tak vítěze veřejného hlasování.
    Soutěž byla vyhlášena v následujících kategoriích - Ideové studie a školní práce a Projekty a realizace. Obě kategorie pak mají shodná témata: Centrum a okraje/Město a voda. Vítězové budou vyhlášeni 22. září v rámci veletrhu For Arch 2011.
0 komentářů
přidat komentář

Související články