Požár na hřebenech Krkonoš zničil chátrající Petrovu boudu

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
01.08.2011 23:55
Trutnov

zdroj: petrovabouda.cz
Trutnov - Rozsáhlý požár dnes zcela zničil chátrající Petrovu boudu na hřebenech Krkonoš. Příčinou požáru bylo podle hasičů zřejmě úmyslné zapálení. Hasiči nechávají oheň pod kontrolou dohořet, řekla ČTK odpoledne jejich královéhradecká mluvčí Martina Žahourková. Unikátní stavba, která je zapsaná na seznamu kulturních památek, byla v posledních letech uzavřená. Hasiči na místě zasahovali u malého požáru před necelými dvěma týdny.

    Podle mluvčí hasičů požár zničil všechny tři budovy komplexu. "Z bývalého rekreačního objektu zůstala pouze část obvodových stěn a podařilo se zachránit trafostanici, na kterou je napojeno několik dalších provozovaných objektů," uvedla mluvčí. Příčinou vzniku požáru bylo podle ní zřejmě úmyslné zapálení. "V úterý dopoledne se na místo vrátí policejní a hasičský vyšetřovatel a také kriminalisté se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání hořlavých látek," uvedla. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
    Hasiči na místo vyjížděli po 9:00, při příjezdu jednotek na hřebeny byly požárem zcela zasaženy dvě ze tří budov. Třetí byla značně poškozená a ještě dnes odpoledne z ní podle očitých svědků šlehaly plameny a na místě zůstávaly desítky hasičů.
    Jednatel společnosti Snowy Chalet, která objekt vlastní, Karel Janda dnes ČTK řekl, že objekt nebyl pojištěný. "Objekt měl po majetkové stránce už nulovou hodnotu, jeho hodnota byla především historická," řekl Janda. Podle něj nyní musí firma vymyslet nový plán jak Petrovu boudu obnovit. "Původně jsme předpokládali rekonstrukci dvou ze tří objektů Petrovy boudy, nyní je předčasné hovořit o tom, co bude dál. Musíme především zajistit požářiště," řekl Janda.
    Mluvčí trutnovské policie ČTK potvrdil, že požár celý objekt vážně poškodil. "Policie bude ve spolupráci s hasiči zjišťovat, jak a proč k tomu požáru došlo," řekl. Mluvčí Správy Krkonošského národní parku (KRNAP) Radek Drahný připomněl, že Petrova bouda je jednou z nejstarších horských bud na hřebenech Krkonoš. "Správa KRNAP po několik posledních let s jistým znepokojením sledovala, jak objekt mění majitele a jaký bude její další osud," řekl ČTK Drahný.
    Podle něj by Správa KRNAP nekladla zásadní zákazy, pokud by se majitel rozhodl na místě postavit nový, podobně velký objekt, jako byla původní stavba. "Uvidíme, s čím případně přijde, ale výrazně předimenzovaný objekt bychom na tomto místě nepovolili," řekl Drahný.
    Znalec Krkonoš a krajinný ekolog Pavel Klimeš dnes ČTK řekl, že Petrova bouda byla výjimečná tím, že šlo o první zástupkyni moderní architektury na hřebenech Krkonoš. "Ten dům měl z hlediska vývoje architektury zcela zásadní význam, poprvé byly v Krkonoších například použité prvky, jako je rovná střecha či vysoká okna," řekl Klimeš.
    Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů nad mořem, je od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení. Hasiči museli k opuštěné boudě vyjet i 21. července. Stavební dělníci, kteří tam přišli, zjistili, že v kuchyni hořelo dřevěné obložení a trám. Oheň sice sami uhasili vodou, ale měli obavy, aby se nešířil dál. Zasahující jednotky požár dohasily.
    První boudu na místě dnešní Petrovky postavil v roce 1811 Johann Pittermann, podle jehož zkomoleného příjmení se dodnes bouda jmenuje. Následující majitel Vinzenz Zinecker ji o pětasedmdesát let později přestavěl na hotel s plochou zatravněnou střechou, proskleným balkonem a verandou. Fasádu ozdobil do vzorů vyskládaných dvoubarevnou břidlicí. Po roce 1948 se bouda změnila v odborářskou zotavovnu a kvůli chybějícím investicím do oprav chátrala. Od roku 1997 je bouda kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články