Galerie pořádá výstavu bez souhlasu památkářů, může hrozit pokuta

Vložil
ČTK
12.07.2011 18:00
Praha - Galerie hlavního města Prahy (GHMP) uspořádala výstavu v barokním Colloredo-Mansfeldském paláci bez souhlasu památkářů, za což by jí mohla hrozit pokuta. Odbor památkové péče pražského magistrátu nyní shromažďuje potřebné podklady, podle jeho ředitele Jana Kněžínka zatím není rozhodnuto, zda památkáři zahájí s galerií správní řízení. Podle Českého rozhlasu je problém také v tom, že galeristé při instalování výstavy zatloukli hřebíky do barokní omítky památkově chráněného paláce.

    Galerie se rozhodla opuštěný palác dočasně zpřístupnit výstavou děl mladých umělců a studentů uměleckých škol. "Expozici připravili bez stanoviska památkářů," řekl ČTK Kněžínek. Podle něj palác následně zkontrolovali památkáři z magistrátu i z Národního památkového ústavu a nyní se zvažuje, zda bude s galerií zahájeno správní řízení. "O stanovisko památkářů si můžou požádat ale i dodatečně, čímž by se to vyřešilo," poznamenal Kněžínek.
    Podle Českého rozhlasu památkářům vadí také zásahy do samotného paláce. Ředitel GHMP Milan Bufka si je údajně nedostatků vědom. Podle něj vyvstal problém při instalaci objektu s názvem Čtyři revolvery Davida Černého. Návštěvnický provoz prý nesvědčil exponátu umístěnému na zem, proto bylo třeba jej zavěsit pomocí ocelových lan fixovaných do fasády na nádvoří barokního paláce. Podle Českého rozhlasu památkářům rovněž vadilo to, že GHMP vymalovala výstavní prostory na bílo.
    Praha loni v létě převedla Colloredo-Mansfeldský palác do správy GHMP. O využití této památky se předtím metropole několik let neúspěšně snažila. Opravit zchátralý palác se dosud nepodařilo, náklady Praha už dříve odhadla na více než 250 milionů korun. V červnu byl v paláci otevřen prostor pro mladé umělce - Artbanka Museum of Young Art. Otevřeno by měl být do prvních mrazů, v objektu se totiž netopí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články