V Tokiu roste nejvyšší televizní vysílač na světě

Vložil
ČTK
08.06.2011 15:15
Japonsko

Tokio

Tadao Ando

Tokio - Za necelý rok se otevře pro veřejnost nejvyšší televizní vysílač na světě, takzvaný Tokyo Sky Tree, v japonském hlavním městě. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na stavebního investora, podle něhož se věž stane novým symbolem obnovy Japonska po březnovém ničivém zemětřesení.
     Nejvyšší samonosná televizní věž přivítá první návštěvníky 22. května příštího roku. O 34 metrů překoná zatím nejvyšší stavbu svého druhu, 600metrovou Kantonskou věž v Číně.
     Na japonských ostrovech je v současnosti nejvyšším televizním vysílačem Tokyo Tower, 333 metry vysoká budova, která byla postavena v roce 1958 a stala se symbolem poválečné obnovy země.
     Tokyo Sky Tree, která už nyní dominuje japonské metropoli, ponese řadu vysílačů televizních stanic pro početnou tokijskou aglomeraci. Převezme štafetu od Tokyo Tower, jejíž autoři se inspirovali pařížskou eiffelovkou.
     Věž nazvaná Nebeský strom Tokia má trojúhelníkovou základnu a její profil má jasnou inspiraci v dlouhém samurajském meči. A symbolická je i budoucí výška stavby - čísla 634 vyslovená v japonštině evokují jméno velkého válečníka.
     I  osvětlení bude mít hodnotu symbolů kulturních, historických a zeměpisných.
     Tokijský "strom" by měl přilákat návštěvníky z celého světa a mimo jiné přispět k tomu, aby byla japonská metropole považována za město respektující životní prostředí. Stavba nebude mít žádné kanceláře ani byty, zato bude vybavena dvěma vyhlídkovými platformami v 350 a v 450 metrech.
     Zkrátka nepřijde ani okolí stavby, které bude zcela přebudováno v nové turistické a komerční centrum určené i pro případné dějinné události. Věž se bude tyčit nad excentrickou čtvrtí Tokia, která zatím postrádá dynamiku, ale ceny bytů tam už teď stoupají takřka do výšky rozestavěného vysílače.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Autor
zdenek franek
08.06.11 05:11
zobrazit všechny komentáře

Související články