Kde se vzala cyklosauna?

Zdroj
H3T Architekti
Vložil
Tisková zpráva
05.06.2011 10:30
Vít Šimek
Štěpán Řehoř
Matěj Velek
H3T Architekti

Původní nápad postavit pro cyklisty z města cyklosaunu vznikl spontánně na loňské vánoční besídce Bajkazylu u Rašínově nábřeží. Tehdy jsme na náplavku přivezli naši o něco starší saunu na kolečkách, kterou lze táhnout za autem. V průběhu celého večera jí prošly téměř čtyři desítky hostů. Mnozí opakovaně. Sauna slavila obrovský - možná svůj dosud největší - úspěch, ale kdekdo se nás ptal, jestli bychom raději nechtěli vyrobit saunu taženou za kolem.
Následující měsíc si všichni zainteresovaní vyměnili bezpočet dopisů, zpráv a telefonních rozhovorů. Když už to vypadalo, že se nikdy nedohodneme, byly konečně po dlouhých týdnech jasné mantinely rozpočtu a termín realizace. Sauna měla být hotová za necelé dva týdny na svou premiérovou jízdu pražskými ulicemi v tradičním průvodu cyklistů, který měl končit právě saunováním u Vltavy. Zvažovali jsme, že od zadání ustoupíme úplně, protože jsme byli přesvědčení, že saunu nejde za daný čas vyrobit. Navíc jsme se obávali, že velmi omezené prostředky rozpočtu nebudou stačit ani na samotný nákup materiálu a dodání některých atypických dílů, které jsme museli zadat do výroby. Věděli jsme, že naše práce zůstane nezaplacená. O návrhu a projektu ani nemluvě. Naše obavy se nakonec potvrdily.
I přes všechny rozpaky jsme se nakonec rozhodli, že bude lépe, pokud sauna vyjede a řekli jsme si, že se pustíme okamžitě do práce. Finanční zálohu jsme od zadavatelů převzali zhruba týden před odevzdáním. Termín se ukázal být víc než šibeniční. Následující dny vypadaly jako ze špatné- ho snu. Jednalo se o prakticky čtyřiadvacetihodinové směny.
I tak jsme, bohužel, saunu předávali bez toho, abychom si ji sami vyzkoušeli, a dokonce i bez toho, abychom stihli dokončit všechny detaily nutné k pohodlnému provozu. Nejhorší bylo ale nakonec to, že jsme se sami nemohli cyklojízdy zúčastnit; tou dobou jsme už byli všichni v Berlíně a věnovali jsme se úplně jinému zadání. Měli jsme strach z toho, jak první jízda dopadne a hlavně z toho, že se může někomu něco nečekaného stát.
V noci po skončení cyklojízdy jsme se dozvěděli, že sauna svou první jízdu zvládla bez potíží a všichni účastníci si ji užili dosyta a k plné spokojenosti. Dodatečně jsme pak na sauně dokončovali to, co jsme v šíleném výrobním tempu nestihli. A některé dílčí úpravy máme zřejmě stále ještě před sebou. Sauna je prototyp a tak si na ní teprve ověřujeme svoje vlastní nápady a dosavadní zkušenosti s fenoménem saunování.
Jak je snad dostatečně patrné ze shora uvedeného textu, projekt a výroba cyklosauny byly po všech stránkách zkušenosti, které si budeme - nejen my - velmi dobře pamatovat. Zároveň je potřeba říci, že šlo bezpochyby o událost, která dala vzniknout něčemu naprosto jedinečnému a neopakovatelnému.
Mezitím už sauna cestovala po republice. Dostala se například i do Masopustního průvodu a vidělo ji spoustu očí nejen “na živo” ale i na spoustě fotografií kolujících na internetu. (Konečně stojí tady na výstavě Velocypedie.) K našemu překvapení sauna neunikla pozornosti reportérů a dostala se na stránky zahraničních médií, která se zabývají cyklistikou a dopravou ve městě. Výhledově se má objevit v publikaci věnované mobilním saunám, která vyjde díky nadšení kanadských kolegů.
V současné době najdete Cyklosaunu v dílně BajkazyluMeetFactory na Smíchově, kde je také možné si ji zapůjčit po předchozí dohodě s personálem dílny. Pak už stačí jen dojet k blízké Vltavě a je to!

Krásné saunování vám přejí H3T Architekti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články