Fasádu domu v Orlí ulici doplnilo soudobé domovní znamení

Vložil
Tisková zpráva
01.06.2011 08:00
maura

Brno - 19. dubna bylo na domě stojícím na nároží ulic Orlí a Josefské odhaleno domovní znamení, jehož autorkou je sochařka Petra Vlachynská. Odhalení plastiky doprovázel kulturní a gastronomický program podkreslený hudebním doprovodem kapely Minach. Slavnostním "Mravenčením" elegantně provedlo přítomné duo Ladislav Špaček a Petr Studenovský. Autorem projektu rekonstrukce secesního domu je známý brněnský ateliér Maura.

JAK VYMĚNIT OKNA

     V roce 2008 nás majitel domu na ulici Orlí požádal o zpracování projektu na výměnu oken. Okna byla v horních patrech shnilá a jejich oprava už nebyla možná. Kupodivu ani jednou nepadlo slovo plast a tudíž jsme navrtili repliky původních oken vylepšené o dvojskla a výklopná křídla pro větrání. Po zdárné výměně oken jsme se dohodli na rekonstrukci celé fasády.
     Stavba je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ve smyslu zákona č. 20/87 Sb. pod č. rejstříku ÚSKP 48129/7-7443 a současně se nachází na území Městské památkové rezervace Brno - město. Secesní dům realizovaný v letech 1901-02 podle návrhu Maxe Matzenauera je od 3. 5. 1958 kulturní památkou a roku 1988 byl zapsán do státního seznamu. Vzhledem k tomu, že v 80. letech proběhla rekonstrukce a většina původních omítek byla nahrazena novými a některá štuková výzdoba nebyla v plné míře obnovena, navrhli jsme nové barevné odstíny fasády a repasi původních zámečnických prvků. Fasáda byla koncem roku 2009 dokončena. Nad vstupy z ulice Orlí i z ulice Josefská však zbylo místo vhodné pro domovní znamení. Jemně dekorovaná prázdná plocha nabádala k dotvoření.
     Je těžké narazit na investora, který by kromě užitné hodnoty svého příbytku souhlasil i s nadhodnotou - uměním. Ale občas se takový najde a jemu patří náš dík. Domovní znamení se díky fortelu sochařky rozrostlo v nápadný výtvarný prvek, který může být vnímán starší generací jako návrat uměleckého díla na fasádu a jako soudobý street art ji ocení i mladší ročníky.
Markéta Veselá, Alena Nováčkova, Tereza Prosecká | www.maura.cz

     V historii se domovní znamení užívalo pro lepší orientaci ve městě, informovala o řemesle či umění, kterému vládl majitel domu. Měšťané takto vyjadřovali svoji individualitu a mentalitu. Estetický zřetel ustoupil do pozadí po zavedení číslování. Rozhodneme-li se v současnosti navázat na tradici domovních znamení, je zřejmě nutné znovu zvážit jejich smysl a funkci. Domovní znamení je artefakt komunikující jak s architekturou, tak s veřejným prostorem a jeho poselství je určeno širokým vrstvám. Mělo by být tedy lapidární a snadno srozumitelné.
     Fasáda domu na ulici Orlí a Josefská je členěna v neorenesančním duchu a obohacena o geometrický secesní ornament. Mravenci, křehký hmyz, podtrhávají přírodní dekor, zahradní ladění fasády. Jejich struktura, článkování těla a jemné končetiny, jsou výtvarně ve vztahu ke geometrické secesi.
     Mravenci patří do rodiny sociálního hmyzu. Paralela s lidským hemžením a snažením je dobře známá. Zde se navíc rozehrává na frekventované ulici v centru města: mravenci vychází ze dvou vstupů do domu a střetávají se na nároží. Nádech humoru je ve změně jejich měřítka a umístění nad hlavy lidí. Mravenci čile komunikují pomocí svých čichových čidel umístěných na koncích tykadel, kterými se dotýkají. Jsou tedy vhodným symbolem pana Jana Horského, majitele domu a spolumajitele společnosti Freecom.
Petra Vlachynská
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jsem zvědavý.
gallina-scripsit
01.06.11 09:27
hehe
Vích
01.06.11 10:24
víchovi
brno
01.06.11 11:27
zobrazit všechny komentáře