Slezské muzeum v Opavě se rekonstruuje

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
24.04.2011 15:10
Opava

Opava - Slezské zemské muzeum v Opavě, které je nejstarším a zároveň největším muzeem v České republice, se rekonstruuje. Projekt si vyžádá celkové náklady 108 milionů korun a skončí na jaře 2012. Na jeho konci v opravené budově vznikne zcela nová expozice věnovaná historii Slezska. ČTK o tom informovala marketingová manažerka muzea Simona Juračková.

    Důvodem rozsáhlých oprav byl především havarijní stav některých částí památkově chráněného objektu. "Rekonstrukce budovy a vytvoření nové stálé expozice, která přiblíží historii, kulturu a přírodu Slezska, byl v posledních letech náš hlavní cíl," řekla manažerka.
    Stávající stav objektu ani způsob prezentace sbírek podle ní již dlouho neodpovídaly významu stavby ani instituce. Poškozená hydroizolace a nedostatečná údržba v minulých letech způsobily vlhnutí a zasolení zdiva. "Plastická výzdoba střechy a exteriéru dospěla do havarijního stavu a většina soch byla sejmuta," doplnila.
    Po dokončení stavebních prací bude budova staticky zajištěna, dělníci se také zaměří na konzervaci a restaurování fasád a sochařské výzdoby. Navíc se rozšíří prostory určené pro veřejně přístupnou expozici a všechny budou navíc i bezbariérové. Celkem si opravy vyžádají náklady okolo 108 milionů korun. Víc jak 90 procent částky pokryjí fondy Evropské unie. Zbytek poskytne ministerstvo kultury.
    Práce už trvají čtyři měsíce. "Zatím se podařilo obnažit režné zdivo v suterénu stavby. Pracovalo se i na rozvodech a dokončeny jsou i úpravy příček a výkopové práce v exteriéru," řekl ČTK náměstek ředitele muzea Petr Adamec. Dodal, že budova získá unikátní systém, který zabrání vlhnutí zdiva, případnému vzlínání vlhkosti a ochrání zdi před mrazem. "Obdobný systém se používá například na zámku Schönbrunn. V obvodovém zdivu vedou tenké trubky, kterými bude proudit teplá voda," vysvětlil.
    Slezské zemské muzeum je příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Je nejstarším veřejným muzeem na území dnešní České republiky, jeho historie sahá do roku 1814. Ve svých sbírkách má 2,4 milionu předmětů. Tím je největším muzeem v ČR. V současnosti spravuje šest expozičních budov a areálů - vedle historické výstavní budovy i Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích, Památník II. světové války v Hrabyni, Památník Petra Bezruče v opavské Ostrožné ulici, Areál československého opevnění v Hlučíně - Darkovičkách a srub Petra Bezruče v Ostravici.
0 komentářů
přidat komentář

Související články