VÚTS zahájil v Liberci stavbu výzkumného centra za 775 mil.Kč

Vložil
ČTK
22.04.2011 23:45
Liberec

Liberec - Liberecký VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) zahájil dnes v průmyslové zóně Sever v Liberci stavbu nového výzkumného a vývojového centra. Projekt za 775 milionů korun financuje z velké části díky podpoře evropských fondů, dotace získal z operačních programů ministerstva školství a ministerstva průmyslu. Novináře o tom dnes informoval ředitel společnosti Miroslav Václavík. Liberec se postupně mění v centrum výzkumu a vývoje, projekt VÚTS je už třetím podobným centrem pod Ještědem.
    Nové centrum strojírenského výzkumu vytvoří podmínky pro špičkový výzkum, vývoj a rozvoj nových progresivních technologií v oblasti středního a přesného strojírenství. Centrum se zaměří zejména na snižování energetické náročnosti strojů, snížení hluku a vibrací, aplikaci nových materiálů a spojení mechaniky s elektronikou. Součástí areálu bude také centrum laserových obráběcích zařízení. "Je třeba zvyšovat výkon strojů, ale na druhou stranu se zpřísňují hygienické normy, které se týkají hluku. V tom je rozpor, který chceme pomoci řešit," řekl Václavík.
    Do moderního areálu v severní průmyslové zóně by se měla firma přesunout už v příštím roce z nevyhovujících prostor v centru města. Společnost se také zavázala zvýšit počet svých zaměstnanců ze současných 150 o dalších 40. "Splnit tuto podmínku nebude úplně snadné, protože řada starších zaměstnanců půjde do té doby do důchodu a schopných mladých techniků není mnoho, spoléháme mimo jiné také na absolventy liberecké univerzity," poznamenal Václavík. VÚTS s univerzitou léta spolupracuje nejen na výzkumu a testování nových strojů, ale také při výuce. Václavík je mimo jiné vedoucím katedry mechaniky, pružnosti a pevnosti.
    VÚTS se orientuje na výzkum a vývoj strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl. Firma sídlí v centru města v těsném sousedství krajského úřadu, současný areál však nedává prostor k dalšímu rozvoji. Proto VÚTS už před rokem koupil pro nový areál pozemek v průmyslové zóně o rozloze téměř 2,5 hektaru. Nedaleko dokončila nedávno své výzkumné a vývojové centrum společnost Elmarco, která je producentem strojů na výrobu nanovlákenných textilií. Další výzkumné centrum staví ve svém areálu technická univerzita. Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. I tyto projekty podpořila Evropská unie.
    VÚTS se původně zaměřoval na textilní stroje, v posledních letech ale oblast svého působení stále více rozšiřuje. Zabývá se výzkumem, vývojem a konstrukcí strojů a zařízení také pro další odvětví zpracovatelského průmyslu v oblasti balicí, reprografické, polygrafické, potravinářské a sklářské techniky. Majoritním vlastníkem společnosti je s 87,68 procenta akcií liberecká firma Vutex. Společnost se základním jměním 58,06 milionu korun loni uskutečnila zakázky za zhruba 73 milionů korun. Hospodaření je ziskové, profit ale směřuje zpět do výzkumu a vývoje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články