Obyvatelé Ivanovic odmítli v anketě stavbu hypermarketu

Vložil
ČTK
07.03.2006 21:10
Brno

BRNO - Obyvatelé brněnské městské části Ivanovice se v anketě postavili proti stavbě dalšího hypermarketu v jejich čtvrti. Průzkum veřejného mínění iniciovala ivanovická radnice. Starostka Eva Slavíková ČTK řekla, že se bude názorem lidí řídit v dalších jednáních.

Průzkum pro městskou část provedli zdarma odborníci z Katedry enviromentálních studií Masarykovy univerzity. "S výstavbou souhlasilo 121 dotazovaných, proti se vyslovilo 426 respondentů," řekl dnes ČTK jeden z organizátorů průzkumu Pavel Ehrlich. Lidé také mohli říci, jak by sporné území na okraji Brna využili oni. "Mezi návrhy se nejčastěji objevovala výstavba rodinných domků, park, bazén nebo sportovní areál," uvedl Ehrlich.
Zatím není zřejmé, zda vůle radnice a občanů bude stačit k zastavení výstavby. "Podle nás to může projekt zbrzdit, ale ne zastavit," řekl dnes ČTK Roman Baur z developerské firmy Fuertes Development, jež organizačně zajišťuje přípravy stavby. Investorem by mělo podle informací hnutí Nesehnutí být společnost Bauhaus, která se ale k věci nevyjadřuje.
Nesehnutí proti výstavbě protestovali od začátku. "Obří stavba svým měřítkem ani vzhledem do místní krajiny vůbec nezapadá. Hrozí nebezpečí stejné devastace krajiny, jakou způsobil již zde stojící hypermarket Globus. Na rozdíl od něj by ale nový hypermarket zasáhl pozemky v sousedství osídlené a zachovalé části Ivanovic," uvedl Milan Štefanec z Nesehnutí.
Městská část se k  hypermarketu staví spíše odmítavě, přestože by ze stavby profitovala. Čtvrť má od stavebníků přislíben jednorázový příspěvek 1,6 milionu korun a poté 200.000 za každý rok. Na druhou stranu by ale Ivanovicemi podle odhadu hnutí Nesehnutí každý den projelo o 3000 aut více.

Související články