Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dva domy na jedné parcele
Dva domy na jedné parcele

Dva podobné domy se dvěma různými přístupy sdílejí společný pozemek sousedící s lesem a krásným výhledem na Bratislavu.



Domy na ulici Brusnicová vyrostly koordinovaně. Za jejich návrhem stojí architekti ze studia Compass. Obě stavby sice mají podobný základní půdorys i dispoziční logiku, přesto se od sebe výrazně liší. Jejich finální podobu totiž formovaly individuální priority majitelů. Nejpříznačnějším znakem, kterým se dům A odlišuje od svého souseda, je obklad z vláknocementových fasádních desek EQUITONE v různých formátech.

Podobné, a přece jiné

Architekti od začátku čelili výzvě: na pozemku o rozloze 660 m² bylo třeba vybudovat dva rodinné domy se zahradami. Pozemek proto rozdělili na dvě identické části, na nichž vyrostly hmotově podobné objekty. Fasáda obou domů kopíruje uliční čár a absentují plot i předzahrádka. To spolu s takřka identickou zastavěnou plochou (kolem 60 m²) umožnilo zvětšit prostor pro zahradu, do níž se přes prosklenou stěnu otevírají společenské zóny domů.


Obálka s charakterem

Obálky domů naznačují rozdílné preference jejich obyvatel. Na první pohled odlišné uliční fasády však sjednocuje rozehraná geometrie oken různých velikostí.
Jemně strukturovaný bílý obklad z vláknocementových desek EQUITONE [tectiva] kontrastuje s okolím a dodává stavbě strohý vzhled. Koresponduje tak s minimalistickým konceptem domu A, který získal nominaci na Cenu Slovenské komory architektů za architekturu CE.ZA.AR 2016.
Architekt Matej Grébert ze studia Compass Architekti vysvětluje, proč se rozhodl právě pro fasádní desky EQUITONE: "Oslovil nás atraktivní vzhled a vlastnosti materiálu. Jedná se moderní a nadčasový materiál. Líbí se nám barevné možnosti a jednoduchý systém upevnění. Při výběru sehrál svoji roli i fakt, že je bezúdržbový."


Řešení interiéru

Trojpodlažní objekt je situován o 1,2 m výše než sousední. Architekti proto nadzdvihli přízemí s denní zónou o něco výše nad terén, aby tak do zapuštěného podlaží umožnili přístup denního světla. Umístili sem dvojgaráž a pokoj pro hosty.
V přízemí se nachází vstup a velkorysý obytný prostor s kuchyní, odkud se vchází přímo na terasu se zahradou. Kromě prosklené stěny, která propojuje interiér se zahradou, obytné části dominuje i centrální schodiště s vnitřním krbem. Obytný prostor nemá žádné příčky, proto se opticky zdá vyšší, i když strop má standardní výšku. V prvním podlaží se pak nachází soukromá zóna majitelů, nad kterou je situována terasa s velkolepým výhledem na Bratislavu.



http://www.equitone.sk/
Zdroj: EQUITONE
Vložil: Tisková zpráva, 27.11.17 07:00
Návštěvnost: 1038 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Související ateliéry
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.