Technické stínící systémy – řešení pro prosklené plochy a atypické prostory

Vložil
Tisková zpráva
31.07.2017 07:00
BOHEMIAFLEX CS, s.r.o

Moderní prosklené plochy mohou vypadat všelijak, ale tvar čtverce zřejmě mít nebudou. I na vývoj architektury musí reagovat výrobci stínicí techniky.


Nejprve se pracovalo na vývoji tkanin, které by daleko lépe sloužily uživatelům. Na rozdíl od žaluzií či okenních fólií jsou stínění z tkaniny stahovatelná, takže když slunce nesvítí, mohou si uživatelé budov užívat přirozeného světla a výhledu.

Technické tkaniny totiž umožňují regulovaný průnik denního světla, výhled ven a zároveň díky svým technickým vlastnostem umí odblokovat, v závislosti na typu tkaniny, mezi 88 % až 96 % negativního slunečního záření. V létě může teplota v místnostech budov s více než 50 % prosklených ploch stoupnout až o 15 stupňů Celsia oproti venkovní teplotě.  Pouhou instalací předokenních textilních rolet můžeme tuto teplotu snížit o stejnou hodnotu. Naopak v zimě tyto stejné rolety zabrání úniku tepla. Tato ochrana je navíc pasivní - za minimálního využívání umělého světla a/nebo klimatizace.

Dnes již na trhu existuje nepřeberné množství technických tkanin - nejznámější v oblasti architektury jsou jistě Soltis od Serge Ferrari či značka Mermet. Nicméně i další výroby nezaostávají, méně známé značky intenzivně pracují na vývoji inovativních tkanin se stříbrnými či zlatými vlákny, recyklované potahy z PET lahví a podobně. I s těmito tkaninami pracujeme v našich projektech. Umíme vytipovat nejvhodnější potah na dané potřeby - ať už s ohledem na faktory otevřenosti, tepelné a sluneční absorpce či dekoru.


Tkaniny s vhodným systémem zastíní okna i pergoly


Nejpraktičtější využití technických tkanin vidíme v produktech typu Screen Zip. Tkanina je v nich pevně uchycena do dvojitého profilu systémem zipu. Screen Zip tak slouží jako ochrana proti slunci, ale také proti hmyzu a větru. Využití se také neomezuje pouze na stínění oken - velmi oblíbené jsou tyto screeny při odstínění pergol.



Dále se ale muselo začít pracovat s tvarem budov. K tomu jsme si vybrali nejlepšího možného partnera.
Již vice než 30 let posouvá firma Guthrie Douglas hranice designu automatických stínicích systémů. Anglické systémy umí zastínit téměř jakoukoliv konstrukci bez ohledu na její úhel, tvar či umístění.

Skvělý design mnohdy spočívá v tom, co nelze vidět. Tess řady 100 je navržen tak, aby zaručil maximální spolehlivost a zároveň diskrétnost. Jednací místnosti, světlíky, restaurace, hotelové lobby - tam vše je potřeba odstínit prosklené plochy, ale zároveň neupozornit na stínění. Stínění hraje roli doplňku. Je to funkční prvek, který dodává komfort, ale neupozaďuje styl místa. Decentní vodící prvky, široká škála potahů na výběr a precizní technické provedení splní nejnáročnější požadavky investorů a architektů.


TESS 100 - Interiérový systém bez vedení


TESS 101 - Interiérový trojhranný systém


TESS 102 - Interiérový lichoběžníkový systém



Bohemiaflex CS, s.r.o.
www.bohemiaflex-cs.cz
www.bohemiaflex.com
Více o technických tkaninách: http://www.bohemiaflex-cs.cz/clanky-screenove-rolety-do-oken-i-na-pergolu/
Více o Guthrie Douglas na http://www.archiweb.cz/news.php?type=&action=show&id=21402 nebo http://www.gdsolarcontrol.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články