Pod pergolou v unikátním bytovém projektu

Vložil
Tisková zpráva
29.05.2017 14:00
BOHEMIAFLEX CS, s.r.o



Dům v Ropici v Moravskoslezském kraji je unikátní zejména svým konceptem. Pod jednou velkou střechou zde společně bydlí mladá rodina a oba jejich rodičovské páry. Vznikl tak ojedinělý vícegenerační projekt rodinného bydlení v komunitním stylu, s výhledem na překrásnou krajinu Beskyd.

Každá z bytových jednotek má svůj samostatný vchod, vlastní terasu, výhled do krajiny, dostatečné proslunění a hlavně soukromí. Sdíleny jsou pouze technologie a zázemí nutné pro provoz bytů. Každá bytová jednotka je navíc bezbariérová, takže se přizpůsobuje potřebám obyvatel.

Architektonické řešení

První samostatně stojící dům o dvou bytových jednotkách je rozčleněn do dvou kostek, které se vzájemně prolínají a navazují jedna na druhou. Druhý objekt je pak samostatnou přízemní obytnou jednotkou. Je proveden identicky jako první jednotka, ale prolínání a navazování již není tvořeno dvěma podlažími, ale výstupem z půdorysu objektu. Vypadá tak menší, než ostatní objekty.
 


Vnější povrchy stavby jsou provedeny v kombinaci strukturální omítky a dřevem obkládané fasády. Dům má působit nenápadně až nevýrazně, nerušit okolní přírodu a zároveň se s ní prostřednictvím velkých oken plně propojit.

Dominantou staveb jsou velká okna opatřená předokenními žaluziemi a dřevěné pergoly. Kombinace moderních technologií, progresivního, až kubistického vzhledu, a dřeva, vše zasazené do překrásné přírody, činí z tohoto obytného domu příjemné bydlení. Zřejmě tento fakt také rozhodl o tom, že stavba získala hlavní cenu v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2013 v kategorii stavby pro bydlení.

Stínění

Dřevěné pergoly poskytují velkorysý prostor pro relaxaci v přírodě. Bez vhodného zastínění by však komfort obyvatel domu byl jen poloviční. Zadáním bylo odstínit pergoly bez zbytečných bytelných konstrukcí. Vše má ladit s okolním prostředím, navazovat na konstrukci dřevěných pergol, doplnit vzhled domů, tedy nijak je nepotlačit a neupoutat pozornost na stínění.

Volba padla na Pergolu Latin ve variantě podvěs. Pergola Latin je univerzální zahradní pergola jednoduchého, ale elegantního vzhledu. Je to klasická pergola baldachýnového typu. Slouží přesně k účelu zahradní pergoly - chránit před sluncem v letní sezoně.



Pergolu lze namontovat volně do prostoru, ke zdi domu i jako dodatečné zastínění do již stojící pergoly. Maximální rozměr je 6x6 metrů ve variantě podvěsu nebo 5x5 m ve variantě samostatně stojící. Jednotlivé moduly lze skládat k sobě a tak dosáhnout téměř jakéhokoliv rozměru a dokonce i tvaru.

Montáž na stávající konstrukce je velice oblíbenou formou aplikace tohoto výrobku, a to jak v soukromé výstavbě, tak zejména v oblasti Horeca. Takovou variantu si zvolil i pražský luxusní hotel Mandarin Oriental nebo Golfový klub Hradec Králové.

Řešení pro každou terasu a objekt je individuální. Je potřeba vždy zohlednit jak design domu, tak technické možnosti dané lokality i povětrnostní podmínky a vlivy. Celou škálu pergol si můžete prohlédnout na stránkách společnosti Bohemiaflex CS. Realizace dalších objektů třineckého ateliéru Petit Atelier pak naleznete na stránkách www.petitatelier.cz.

Hotel Mandarin Oriental


Golf Hradec Králové





Údaje o stavbě
Název RD Ropice
Zhotovitel Stavorenol, s.r.o. Třinec
Autor návrhu objektu Jan Beneš, Petit Atelier
https://www.petitatelier.cz/
Výstavba probíhala v letech 2010 až 2012
Zastavěná plocha 148 m² a 110 m²

Údaje o stínění
Stínění dodala firma Bohemiaflex CS, s.r.o.
Specifikace stínění: Pergola Latin podvěs
> www.bohemiaflex-cs.cz/produkty-pergoly/pergola-latin
> www.bohemiaflex-cs.cz/galerie/pergola-latin-podves-kategorie-pergoly-realizace-firma-atypy
0 komentářů
přidat komentář

Související články