Inma Bermúdez – designérka

Vložil
Tisková zpráva
21.02.2017 16:30
Inma Bermúdez se narodila v roce 1977 v Murcii, ještě ve velmi útlém věku se přestěhovala do Valencie,  kde také vystudovala design. Dnes Inma pracuje pro společnosti z celého světa, pro které navrhuje originální a funkční produkty. Její život se skládá z kontrastu tvořeného rodinným a tvůrčím životem ve vesnickém domě, obklopena psy, slepicemi a zeleninovými záhony a cestováním po celém světě, spjatém s představováním nových produktů.

Kdy jste se začala cítit jako designérka?
"Celý můj život v podstatě směřoval k navrhování a vytváření produktů. Již od mládí jsem byla zapálená tvořit nové věci. Myslím však, že designérkou jsem se stala v den, kdy jsem se tím začala skutečně živit. Do té doby jsem si neuměla představit, že bych navrhla produkt, který by poté někdo vyrobil, dostal se na trh a skutečně užíval."

Jaké bylo studium designu?
"Studovala jsem ve Valencii a v posledním roce univerzity jsem byla na studijním pobytu v Německu. Vždy, když jsem mimo svou rodnou zemi, snažím se z místa načerpat co nejvíc inspirace. To mi v mé práci velmi pomáhá. V Německu jsem si osvojila myšlenku recyklace materiálů. Naučila jsem se více vnímat přírodu, různá zvířata a rostliny. Poznala jsem lidi, kteří si pěstují vlastní zeleninu a chovají domácí zvířata a to mě začalo velmi zajímat. Je to i jeden z důvodů proč nyní žiji tak, jak žiji - v domě postaveném z udržitelných materiálů, se zvířaty, vlastní zeleninou, slepicemi, kohouty, zkrátka velmi poklidným životem. Taková atmosféra mi poskytuje pohodu a klid k tvorbě, které potřebuji."
"Po studijním roce v Německu jsem absolvovala workshop ve Francii, kterou organizovalo Vitra Design Museum. Poté následovala stáž v IKEA přímo ve Švédsku. Domů do Valencie jsem se vrátila po 6 letech zahraničních studií bohatší o mnoho zkušeností."


Je design vaším životním stylem?
"Design je pro mě mnohem více. Je způsobem, jakým pohlížím na svět."

Co pro vás znamená světlo?

"To je složitá otázka. Světlo je vším. Bez něj bychom nemohli žít. V tomto smyslu nám světlo dává život. Pro mě znamená světlo radost, nadšení a lásku. Nakonec, bez světla by tu nebylo nic."

Jak se cítíte v blízkosti příjemného světla a co si pod ním představíte?

"Cítím klid a mír. Obecně mohu říci, že světlo velmi silně ovlivňuje mé emoce. Příjemně na mě působí světlo svíček, krbu a ohně. U nás doma, když zapálíme krb, dokáži strávit i hodiny koukáním do plamenů. Je to velmi příjemný, téměř hypnotický pocit."

A dnes navrhujete svítidla…
"Ano, ale vždy jsem velmi opatrná při volbě zdroje světla, především co se týká jeho intenzity, tónu a chromatičnosti. To jsou základní atributy, které při návrhu svítidla sleduji."

Ovlivnilo místo kde jste vyrostla, tedy Středomoří, váš vkus coby designérky?
"Myslím, že ano a víc než to. Nejdůležitější věcí podle mě, coby designérky, je vžít se do pocitů lidí, kteří budou mé produkty používat. Navrhování předmětů mimo jiné znamená myslet jako jeho uživatelé, najít problém, se kterým se potýkají a najít ideální řešení."

Jaké je podle vás dobře navržené svítidlo?
"Když jej vidíte, musíte mít nutkání se pousmát, zahřeje vás na duši nebo zažehne jiskru ve vašem oku. Jednoduše lampa, kterou si zamilujete. Je jasné, že to nebude každá, ale myslím si, že s FollowMe jsme toho dosáhli."

Co byste řekla o lampičce FollowMe.
"Follow znamená následovat, Follow Me následuj mne. To její jméno miluji. Je totiž součástí samotné podstaty produktu. FollowMe je přenosná, bezdrátová lampička. Vezmete si ji s sebou a nesete kamkoliv."

Co vás inspirovalo při jejím návrhu?
"Ráda se inspiruji starými designy. Požádala jsem tedy Marset o designové návrhy staré 20 až 30 let. Javier Marset mi poslal katalog z roku 1970 s názvem Flash. Našla jsem v něm stolní lampu, která mě skutečně zaujala, ta byla mým odrazovým můstkem. Vytvořila jsem první skicy FollowMe a společně s Javierem jsme naplánovali marketingovou perspektivu produktu, to že půjde o přenosnou lampičku napájenou bateriemi. Takové lampy bývají velmi praktické, já se vydala více estetickou cestou. Ve spolupráci s technickým oddělením Marset jsme vytvořili tento malý skvost."
0 komentářů
přidat komentář

Související články