Změňme svět s Prefou!

Vložil
Tisková zpráva
21.11.2016 08:45
Vzdělávací centrum pro zdravotníky září s fasádním systémem Sidings úplně novým leskem. Přes 40 let intenzivního využívání se na centru značně podepsalo. Původní prostory nevyhovovaly a podobně na tom bylo i technické zázemí budovy. Dnes je sanované a přestavěné vzdělávací centrum pro zdravotníky pacientem, který byl propuštěn zcela zdráv a nyní může znovu rozdávat radost svým návštěvníkům. Při zdařilé operaci, při které byly spojeny staré a nové materiály, asistovala PREFA.



PREFA opět zdokonalila „dialog“ mezi starým a novým a opláštila komplikovanou fasádu innsbruckého vzdělávacího centra fasádním systémem PREFA Sidings. "Přestavba byla transplantací srdce," říká architektka Julia Fügenschuh z architektonické kanceláře Fügenschuh a Hrdlovics o výzvách, které se objevily během přestavby, která se uskutečnila za probíhajícího vyučování a zároveň s omezeným rozpočtem.

Anamnéza a terapie pro budovu
"Dezolátní stavební materiály z počátku 70. let byly pro stavitele i architekty výzvou. Starý koncept vdechoval budově tmavou utlačující a sužující atmosféru. Budova nepůsobila jako prostředí, ve kterém by mohly být poskytovány kvalitní služby a důstojné zázemí pro rekonvalescenci pacientů," říká architektka Fügenschuh o původním stavu centra. Jako terapii naordinovala dvojice architektů stařičké budově přestavbu tak, aby získala více prostoru a světla.



Vyhlášená soutěž předpokládala, že návrh pozvedne také městské okolí. Medicína, která byla budově naordinována, byla uvolněním starého, úzkého a izolovaného prostorového konceptu. "Nyní prosvítá shora prosluněný dvůr, který byl dříve labyrintovým průchodem, a vyzývá z pouličního prostoru oblasti Innrain k promenádě u řeky Inn. Částečně veřejné zóny místní školy jako kavárna, knihovna a pobytové oblasti z toho také významně profitují," říká Hrdlovics.

Architekti jako plastičtí chirurgové

Také u vnějšího vzhledu museli architekti dokázat své kosmeticko-chirurgické schopnosti. Hlavními požadavky byly především: odolnost proti vnějším vlivům a bezúdržbový provoz, jelikož fasáda musela odpovídat městskému okolí nejen opticky, ale také funkčně. "Naštěstí jsme u stavitelů prosadili hliníkovou fasádu. Použili jsme světle šedé lamely PREFA Sidings P.10, které vypadají zkrátka skvěle. Lamely mají matný povrch a poskytují tak výjimečný efekt světla a stínu," shrnuje Fügenschuh. Bez komplikací to ale nebylo. „Zaoblení fasády s radiem o cca 1 metr si vyžádalo změnu plánované vodorovné montáže lamel Sidings na svislou," říká klempířský mistr Leopold Dorer, který celou fasádu zrealizoval. "Lamely PREFA Sidings jsou flexibilně použitelné a zpracovatelné, právě to umožnilo realizaci fasády udržet po časové a nákladově-technické stránce v souladu se zadáním zakázky. Pokud jde o systém PREFA, tak téměř neexistují hranice toho, jak s ním lze manipulovat". Vedlejším efektem je také podstatná optimalizace energetické bilance budovy. "Bezkontaktní provětrávaná fasádní konstrukce je optimální ochranou proti povětrnostním vlivům a zároveň centru poskytuje kvalitní izolaci."





PREFA pro životní prostředí

A ještě na něco klade Harald Kronthaler, projektový vývojář PREFA, důraz: "Dopad na životní prostředí použitého materiálu bude stále důležitější rozhodovací kritérium pro veřejné zadavatele zakázek. A PREFA zde boduje. Hliník je ze 100 % recyklovatelné. Tím může být ušetřeno 95 % energie na výrobu vůči primárnímu hliníku. Zároveň je podstatné, že kvalita materiálu se opětovným roztavením nemění.“

Bok po boku
Vedle dobrodružství, které nabízela tato architektonická výzva, našli architekti v průběhu projektu také mnoho společného s návštěvníky vzdělávacího centra. Zdravotnická péče a přestavba totiž vyžadují především dvě věci, týmovou spolupráci a týmového ducha. Konec konců jsou požadavky žáků, učitelů a architektů pro povolání stejné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články