Lavičky, koše a stojany v novém. Praha vyhlašuje designérskou soutěž.

Vložil
Tisková zpráva
26.10.2016 10:05
Hlavní město Praha vyhlašuje designérskou soutěž na městský mobiliář. Designéři navrhnou novou podobu laviček, stojanů na kolo a odpadkových košů. Soutěžit se bude ve veřejné mezinárodní soutěži, kterou organizuje Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha). Prvky mobiliáře by měly vycházet z charakteru a historie pražského prostředí a citlivě doplňovat vizuální působení pražských ulic a náměstí. Vítěz bude znám na podzim 2017.

Současný stav městského mobiliáře není reprezentativní, obzvláště ne pro jedinečné historické centrum Prahy. To chceme změnit. Považuji za strategické, aby Praha disponovala vlastními prvky mobiliáře – tak, abychom mohli přímo ovlivnit jeho design a další možný vývoj,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Podkladem pro designérskou soutěž byl podrobný průzkum současného stavu mobiliáře, který vytvořil IPR Praha. Analýza poukázala na největší nedostatky vybavení pražských ulic: mobiliář je často zanedbaný, nevhodně umisťovaný a esteticky nekvalitní. Problémem je i obrovská nesourodost jednotlivých prvků – v Praze je na 44 druhů odpadkových košů. Vedle soutěže by měl na základě analýzy vzniknout Katalog pražského mobiliáře, jehož smyslem je především snížení počtu typů jednotlivých druhů, podpora designové příbuznosti prvků a nastavení minimální úrovně, které by měl mobiliář dostávat.

Nově navrhované prvky mobiliáře by měly reflektovat skutečnost, že budou umisťovány do veřejných prostranství různých typů v rámci města, ať už se jedná o historické jádro, vnitřní kompaktní město či jiná prostranství. Každá součást by měla být schopna vystupovat samostatně i v sestavě s dalšími prvky; proto by měly být vizuálně příbuzné. Důležitý je též důraz na snadnou údržbu a správu.
O vítězi rozhodne mezinárodní porota

Tento způsob pro výběr nových typů pražského mobiliáře jsme zvolili po vzoru evropských měst, jako je Ženeva, Basilej, Malmö nebo Toulouse,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. „Zcela nevhodné prvky mobiliáře by Praha měla nahradit ihned poté, co budou k dispozici nové. Zbytek se bude měnit postupně spolu s koncem životnosti stávajících prvků. Může to trvat i deset až patnáct let.“

Mezinárodní designérská soutěž, jež bude vyhlášena k 30. září, se odehraje ve dvou kolech. Do 20. prosince mohou účastníci odevzdávat své návrhy, které následně vyhodnotí odborná porota. V únoru 2017 pak odborná porota vybere tři nejlepší účastníky, kteří ve druhém kole soutěže vyrobí čtyři prototypy - kapacitní odpadkový koš, závěsný odpadkový koš, lavičku s opěradlem a stojan na kola. Ty budou následně umístěny ve veřejném prostoru a projdou tak testovacím provozem. Soutěžící, kteří postoupí do 2. kola, obdrží skicovné a náhradu na výrobu prototypů. Na podzim 2017 pak porota vybere definitivního vítěze. Vedle zástupců města zasednou v porotě například Claude Brulhart, designér města Ženeva pro mobiliář a veřejný prostor, známí čeští designéři Eva Eisler a Jiří Pelcl, stejně jako architekt Petr Hájek.


S vítězem soutěže následně Praha uzavře smlouvu. Za časově a teritoriálně neomezenou licenci a dopracování zadávací dokumentace pak hlavní město zaplatí maximálně 2 mil. Kč. Nový design mobiliáře vlastněný městem přinese kromě vyšší kvality veřejných prostranství také možnost města svobodně nakládat s prvky mobiliáře, vypisovat výběrová řízení na dodavatelské firmy na kratší časová období a v případě nespokojenosti je měnit.
0 komentářů
přidat komentář