Beatriz Colomina : Soukromé a veřejné: Architektura ve věku sociálních médií

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera v Praze
Vložil
Tisková zpráva
22.11.2017 07:05
Praha

Staré Město

Doprovodný program výstavy
Veřejný prostor CZ - Krajina města

22. listopadu 2017, 18:00 hodin
Svatováclavský sál Betlémské kaple
Betlémské náměstí 4, Praha 1

Simultánní překlad do češtiny
Vstup volný a bez rezervace


Nástup sociálních médií byl možná nejdůležitější změnou v sociálním, kulturním a ekonomickém životě jednadvacátého století. Otevřel se nový prostor pro navrhování. Sociální média jsou totiž opravdu zásadním prostorem navrhování. Prostřednictvím mnoha platforem můžeme nejen komunikovat a spolupracovat se stále širšími skupinami lidí, ale také přetvářet sami sebe. Obrazy, videa, texty, emotikony, tvíty, memy, komentáře, posty a reposty jsou využívány, aby konstruovaly digitální osobnost. Před rokem 2000 sociální média neexistovala. Pak nastal ohromující exponenciální nárůst množství kanálů, uživatelů, spojení a rychlosti. Několik sekund se stalo prostorem pro navrhování. Je to naprostá proměna způsobu života, která má obrovské důsledky pro města.

Přednáška bude zkoumat sociální média jako novou formu urbanizace, jako architekturu toho, jak společně žijeme. Sociální média nejen vytvořila nový druh virtuálního města, které převzalo mnohé funkce tradičního města. Ale také redefinovala a restrukturovala fyzický prostor. Dnes obýváme jakýsi hybridní prostor mezi virtuálním a reálným světem. Podobně jako nástup masmédií na počátku 20. století, přepsala sociální média znovu to, co je veřejné a co soukromé, co je uvnitř a co venku. Sociální média přetvářejí nás i prostor, v němž žijeme.

Beatriz Colomina je profesorkou dějin moderní architektury na Princeton University v New Yersey. Ve své nejznámější knize Privacy and Publicity: Modern Architecture as Mass Media (1994) se v souvislosti s tématem medializace architektury zabývala Adolfem Loosem a Le Corbusierem. Její poslední publikace (spolu s Markem Wigleym) Are we human? – notes on an archaeology of design doprovázela stejnojmennou výstavu na bienále v Istanbulu v roce 2016.

Přednáška je pořádána Ústav dějin umění Akademie věd ČR, v. v. i. ve spolupráci s Galerie Jaroslava Fragnera.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články