Visiting Planners #2 : Itziar González / Institut Cartográfic de la Revolta

Plán ekonomických aktivit v parteru města

Zdroj
PRAHA/Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
29.05.2017 09:45
Visiting Planners je nová série rozhovorů a přednášek o výzkumu a praxi urbánní politiky.
Pět hostů v rozmezí května a června uskuteční sérii dvoudenních turné v Brně a v Praze, kde publiku představí svou práci v různě definovaných rolích:

Itziar González / Institut Cartográfic de la Revolta

ex-radní Starého města Barcelony a nyní aktivistka




Přednáška "Plán ekonomických aktivit v parteru města: regulace prahového prostoru" bude překládána ze španělštiny do češtiny.


Plán užití parteru (Plan de uso) je speciálním urbanistickým nástrojem sloužícím k regulaci ekonomických aktivit na území městských čtvrtí Barcelony. Plán udržuje trvalé bydlení a dostupnou občanskou vybavenost i v turismem zatíženém centru města. Kvalitní parter všech veřejných i privátních budov je jako práh veřejného prostoru městem chápán jako společný zájem všech jeho aktérů a hledají se způsoby, jak změny jeho programu moderovat. Plán limituje ekonomické aktivity, které území nadmíru zatěžují a vytlačují bydlení mimo centra.


Itziar González Virós (Barcelona, 1967) je bývalou radní barcelonské městské části Staré město a nyní urbánní aktivistka.

Jako volená komunální politička a urbanistka prosazovala regulaci aktivit v obytných čtvrtích silně ovlivněných turizmem, např. Plan de usos a kritizovala jeho pozdější liberalizaci. Jako mediátorka vytváří metodologie občanské participace v městských transformačních projektech v Katalánsku a má zkušenost s řešením konfliktů mezi veřejnou administrativou a lokálními komunitami i s participací v procesech urbánního rozvoje. Je vzděláním architektka, studovala na Škole architektury Technické univerzity v Barceloně (ETSAB UPC), kde později vyučovala na Katedře architektonické kompozice. Je prezidentkou Občanského parlamentu a zakladatelkou Institutu kartografie Revolty.


Visiting Planners je nová série rozhovorů a přednášek o výzkumu a praxi urbánní politiky. Pět hostů v rozmezí května a června uskuteční sérii dvoudenních turné v Brně a v Praze. Publiku představí svou práci v různě definovaných rolích.
Nový přednáškový formát je spoluprací organizačního týmu PRAHA / Fórum pro architekturu a média v Brně s galerií architektury norma space v Praze. Kurátorka: Maria Topolcanska / Fake Cities True Stories

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články