„Nejvíc cool starosta na světě“ Jón Gnarr svou přednáškou uvede festival reSITE 2015

Zdroj
reSITE
Vložil
Tisková zpráva
28.05.2015 21:25
Praha - reSITE, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Aspen Institut a Penta Investments oznamují, že Jón Gnarr - komik, punkrockový hudebník a umělec, bývalý starosta Reykjavíku, vystoupí na čtvrtém ročníku reSITE v Praze. Čestný proslov je součástí veřejného programu o technologiích, urbanismu, architektuře, politice, kultuře, městském rozvoji, ekonomice a občanském aktivismu na reSITE 2015.


Čestný proslov proběhne ve čtvrtek 18. června 2015 v 16:30 v pražském Forum Karlín a uzavře první den největší evropské dvoudenní konference o budoucnosti měst. Jón Gnarr a více než 50 dalších mezinárodních a místních řečníků promluví na reSITE 2015 na téma "Sdílené město". Konference bude zaměřena na propojování technologií, architektury a aktivismu, a vedle místních odborníků, jako generálního ředitele České spořitelny, Pavla Kysilky nebo zakladatele Demokracie 2.1., Karla Janečka, představí řadu významných mezinárodních hostů, mezi kterými budou například James Corner, autor krajinářského řešení lineárního parku High Line v New Yorku a Alfredo Brillembourg, architekt a spoluzakladatel kanceláře Urban - Think Tank v Curychu.

"Islandský sólový komik, Gnarr, si myslel, že by to mohla být dobrá legrace, kandidovat na starostu Reykjavíku. Jenže vyhrál. A 'změnil svět'. Dokázal tak, že každý občan s dobrým nápadem, dobrými úmysly a smyslem pro humor, se může ucházet o místo ve veřejné správě, zvítězit a změnit své město k lepšímu. Je to pozoruhodný příklad samostatně iniciovaného aktivismu pro dobro společnosti. Gnarr je opravdu nejvíc cool starosta na světě," říká Martin Barry, zakladatel a ředitel reSITE. Gnarr na příkladech ze své reykjavícké praxe představí zajímavé recepty vhodné i pro naše města. Jako starosta, se podobně jako reSITE, snaží o propojení a spolupráci obyvatel na tvorbě města, které bude lépe obyvatelné, konkurenceschopné a odolné nejen pro současnou generaci, ale i pro ty budoucí.

reSITE je mezinárodní nezisková organizace s více než 75 partnery ze světa kultury, kteří navrhují a sdílejí nápady na zvyšování kvality života ve městech skrze inovace, městské plánování a architekturu. Téma "Sdílené město" je jakoby synonymem ke sdílené ekonomice, ve které by se mělo využívat síly občanů, technologií, designu a veřejných zdrojů dat k co nejefektivnějšímu propojení lidí, produktů a služeb. Konference "Sdílené město" přinese nápady pro spravedlivější, různorodé a udržitelné město díky rozvoji crowdsourcingu, byznysu a designu. Více než 700 předních myslitelů z celého světa se sejde v Praze, aby diskutovali výhody a nedostatky "Sdíleného města" na reSITE 2015.

Gnarr bude jedním z několika důležitých osobností festivalu reSITE - šesti dní veřejných akcí, mezi nimiž budou konference, veřejné debaty, workshopy, filmové projekce, cyklojízdy a výstavy, které transformují Prahu v inkubátor nových myšlenek. Diskutující budou mít možnost zkoumat otázky českých měst, nabízet inovativní řešení, podílet se na plánování konkrétních opatření a investic do technologických projektů. Festival reSITE 2015 "Sdílené město" se koná v objektu Forum Karlín a na dalších místech v centru Prahy od 12. do 19. června 2015. Jon Gnarr zde představí také svou knihu spojenou s autogramiádou a veřejnou debatou pořádanou pražským Aspen Institutem dne 18. června. Kompletní program a podrobnosti naleznete na www.resite.cz.
0 komentářů
přidat komentář