Veřejný prostor CZ - vernisáž v GAB

Krajina města v Galerii architektury Brno

Vložil
Barbara Zavarská a Aleš Šedivec
25.09.2017 11:40
Galerie Architektury Brno společně s Galerie Jaroslava Fragnera a Ústav dějin umění Akademie věd ČR představuje přehlídku nejlepších realizací veřejných prostor a aktivit v českém prostředí za posledních 20 let.

Výstava VEŘEJNÝ PROSTOR CZ_KRAJINA MĚSTA bude otevřena od 27. září do 27. října 2017 v Galerii Architektury Brno, Starobrněnská 18. Poté se výstava přesouvá do Prahy do Galerie Jaroslava Fragnera, kde začíná 1. listopadu a končí 24. listopadu 2017.

Oficiální zahájení výstavy proběhne v úterý 3. října 2017 v 18.00 v prostorách Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18.

Putovní výstava představí široké spektrum kvalitních realizací českých veřejných prostorů posledních dvaceti let a aktivit v nich se rozvíjejících.

Výstava je výsledkem společné práce trojice kurátorů: historika a teoretika architektury Petra Kratochvíla z Ústavu dějin umění AV ČR, Dana Merty z pražské Galerie Jaroslava Fragnera a Gabriela Kurtise z Galerie Architektury Brno. O tom, že se jedná celosvětově o velmi živé a aktuální téma, svědčí vzrůstající počet urbanistických soutěží, kvalitních realizací prezentovaných v médiích i množství aktivit, jež na důležitost veřejných prostor upozorňují.

„Téma městského veřejného prostoru, jeho ohrožení a možné obnovy patří dnes ke klíčovým tématům urbanistických diskuzí i městských politik v mnoha zemích. Řada zajímavých pokusů, jak vrátit městský prostor mezi důležité kategorie plánování města, jak najít v dnešní době jeho přiměřenou formu i náplň, jak architektonickými prostředky posílit jeho sociální roli a estetickou atraktivitu, to vše svědčí o tom, že debata o veřejném prostoru je dnes ve světové architektuře velmi živá. Pravidelná mezinárodní soutěž European Prize for Urban Public Space s následnou přehlídkou vítězných realizací ukazuje, že metropole jako Barcelona, Paříž, Kodaň, Lublaň, ale i řada menších evropských měst se věnuje péči o veřejné městské prostory a o jejich originální a přitom obyvatelné ztvárnění mimořádnou pozornost,“ uvádí téma veřejného prostoru kurátor výstavy prof. Petr Kratochvíl.

„V mnoha směrech lze tento pozitivní obrat shledat i v českých a moravských městech. I u nás můžeme evidovat snahy o vysvobození městských veřejných prostorů zpod nadvlády automobilové dopravy a jejich návrat širším sociálním a relaxačním funkcím. Mnohá – především historická – centra měst i venkovských sídel prošla v posledních dvou dekádách regenerací, jejíž součástí byla i kultivovaná úprava jejich hlavních náměstí a ulic. Jmenujme namátkou úpravu Jeleního příkopu na Pražském hradě, rekonstrukci Moravského náměstí a Joštovy ulice v Brně, náměstí v Olomouci, Frýdlantu, četné veřejné prostory Litomyšle, pěší zónu v Chebu, úpravu Gahurova prospektu ve Zlíně a mnohé další, které svou architektonickou úrovní přesahují pouhé standardní dopravní zklidnění prostor a vybavení novým povrchem nebo mobiliářem. K zajímavým počinům je třeba přičíst i méně tradiční formy veřejných prostorů, jaké nabízí např. rekonstruovaný průmyslový areál Dolních Vítkovic, prostor pro nové formy sportovních aktivit jako areál Ladronky nebo nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Za pozornost ale stojí i různé umělecké nebo občanské aktivity, které jsou sice jen dočasné povahy, ale mohou působit iniciačně – brněnské Sochy v ulicích, celorepublikový festival Zažít město jinak a další,“ dodává k výstavě Petr Kratochvíl.

„Výběr realizací nebyl jednoduchý. Zpočátku jsme chtěli zdokumentovat co největší množství projektů, avšak během přípravy materiálů jsme byli sami zaskočeni množstvím kvalitních realizací v českém a moravském prostředí. Konečný výběr tedy není pouze průřezem nejznámějších kvalitních veřejných prostor, ale také ukázkou méně známých veřejných prostor a aktivit, jež si svou kvalitou a významem zasluhují naši pozornost,“ doplňuje Gabriel Kurtis.

Na výstavě v Brně se bude prezentovat i Manuál tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy z dílny Kanceláře veřejného prostoru IPR Praha, který shrnuje principy, pravidla a doporučení pro kvalitní tvorbu veřejných prostranství. Manuál již několik let slouží jako základní dokument pro koncepční přístup k veřejným prostorům v Praze a je tak inspirací i pro další česká města. V rámci instalace se též představí aktuální projekt Pražské židle & stolky, který jednoduchým způsobem oživuje pražská veřejná prostranství v letních měsících a zapojuje aktivní občany, spolky a instituce do spoluutváření příjemného a obytného města.

Souběžně s výstavou připravila Galerie Architektury Brno společně s týmem odborníků také mezinárodní konferenci PLÁN PRO BRNO, která je prvním ročníkem setkání odborníků a široké veřejnosti nad aktuálními urbanistickými tématy. Ve dvou dnech otevírá diskuzi nad tématy dopravy ve městě a veřejného prostoru, jež jsou aktuální nejen v Brně, ale i v dalších českých a evropských městech.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář