Výstava Město v pohybu na nádvoří radnice Brno-střed

Život na kole v dánském hlavním městě

Zdroj
Gabriel Kurtis, Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
29.07.2014 07:30
Výstavu propagátora kodaňského životního stylu, filmaře, fotografa a také specialisty na územní plánování Mikaela Colville-Andersena představí Galerie Architektury Brno společně s Dánským velvyslanectvím v ČR.
Dánské hlavní město je rájem cyklistů. Do škol a práce se v Kodani dopravuje na kole víc lidí než v Amsterodamu. Město už řadu let buduje nejen obyčejné cyklostezky, ale celý sofistikovaný systém pruhů a dálnic pro cyklisty. Jde o levnější a ekologičtější způsob dopravy, který spoří místo i čas. Na kole dojíždí každý den do školy a do práce více jak celá polovina obyvatel města.
Výstava 50 fotografií od Mikaela Colville-Andersena znázorňuje každodenní život ve Městě cyklistů. Autor se dokumentování cyklistické kultury v Kodani věnuje již 4 roky. Je také odborníkem na městskou mobilitu a je známý také jako cyklistický velvyslanec Dánského království. Cestuje po celém světě, přednáší o městské cyklistice a setkává se s politiky na státní i obecní úrovni.
"Každý obyvatel Kodaně ujede na kole průměrně 4,2 km za den, což je na všechny obyvatele 2.000.000 km. Dánsko a Kodaň jsou dnes symboly cyklistiky a také do jisté míry živou laboratoří, kde vzniká celá řada nových projektů, nápadů a vizí a to jak na poli designu, tak i v oblasti bezpečnosti nebo funkčnosti. Nejnovější projekt je tzv. "Cyklohad", dvouproudý most pouze pro cyklisty spojující opačné břehy kodaňského přístavu. Kodaň má ambici stát se do roku 2025 prvním tzv. uhlíkově neutrálním městem a systematická podpora cyklistiky je tedy jen jedno z mnoha opatření klimatického plánu, který kodaňská radnice přijala už před pěti lety," říká zástupce dánského velvyslance Lars Kjellberg
"V Dánsku jsou cyklisté integrovanou a respektovanou součástí denního městského provozu. Řidiči na ně netroubí, divoce negestikulují ani nenadávají. Na kola jsou totiž zvyklí, sami na něm jezdí," dodává Gabriel Kurtis z Galerie Architektury Brno.
Vernisáž výstavy se uskuteční za přítomnosti zástupce dánského velvyslance Larse Kjellberga a starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky v úterý 29. července 2014 v 18 hodin na nádvoří radnice městské části Brno-střed.
Po vernisáži výstavy Město v pohybu proběhne v 18.30 v prostorách Galerie Architektury v Brně také vernisáž výstavy Současná dánská architektura. Obě výstavy potrvají do 31. 8. 2014.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články