Uherské Hradiště plánuje rozsáhlé úpravy nábřeží řeky Moravy

Vložil
ČTK
16.01.2018 11:15


Uherské Hradiště - Radnice v Uherském Hradišti plánuje rozsáhlé úpravy nábřeží řeky Moravy přiléhajícího k historickému centru města. Podoba jeho revitalizace vzejde z urbanisticko-architektonické soutěže, jejíž vypsání dnes schválili radní. Novinářům to řekl starosta Stanislav Blaha (ODS). Chystaná proměna zanedbaného nábřeží má v budoucnu vést k jeho oživení a vyšší atraktivitě pro místní i návštěvníky města.


"Nábřeží by mělo sloužit obyvatelům k tomu, aby zde hlavně trávili svůj volný čas. Může to být rekreace, sportovní vyžití. Jde o to, aby sem lidé rádi chodili a aby měli důvod se zde zastavit a zdržet. Aby jim zde bylo příjemně,"
řekl Blaha.

Úpravy se mají týkat zhruba kilometr dlouhého úseku nábřeží od budov Povodí Moravy na Moravním náměstí až po služebnu policie na Velehradské třídě. Podle vedoucího radničního útvaru městského architekta Aleše Holého je nábřeží v současné podobě velmi neatraktivní. "Místo nevybízí k zastavení, k nějakému spočinutí. Nikdo si tam nedá rande, protože není kde. Všechny areály kolem, gymnázium, veslařský klub, jsou k řece otočené hladovými stěnami. Cokoliv tam uděláme, povede k oživení nábřeží," uvedl Holý.

Podle představ města by mělo nábřeží sloužit k aktivnímu trávení volného času i odpočinku. Proto by se tam měl objevit mobiliář - lavičky, koše, veřejné osvětlení nebo stojany na kola. Chybět by neměly ani herní prvky pro děti, posilovací stroje či umělecká díla a lepší přístup k vodě. V plánu je i vybudování lávky pro pěší přes Moravu a částečná úprava pravého břehu v místní části Rybárny.

Architektonická soutěž bude oficiálně vypsána 2. února. Termín pro odevzdání návrhů je 2. května. Koncepty posoudí a vítěze vybere odborná porota. Město chystá výstavu všech návrhů, se kterými se tedy bude moci seznámit i veřejnost. "Chceme dostat to nejlepší, co můžeme mít. Hledáme řešení s přiměřeným poměrem výkonu a ceny," sdělil Blaha.

Harmonogram prací ani očekávané náklady podle něj nelze v současné chvíli odhadovat. Řádově se mohou pohybovat v desítkách až stovkách milionů korun. Město hodlá upravovat nábřeží po etapách, rádo by dosáhlo na evropské dotace.

O úpravách nábřeží uvažuje radnice už od 90. let minulého století. Přípravu však v roce 1997 nadlouho zastavily záplavy. Dalších 12 let město čekalo na vybudování protipovodňových opatření.
0 komentářů
přidat komentář

Související články