Rosice vypsaly architektonickou soutěž na rekonstrukci koupaliště

Vložil
ČTK
25.07.2017 17:10
Rosice

Rosice – Rosice na Brněnsku se snaží obnovit koupaliště, které zavřely kvůli nevyhovu- jícímu stavu po sezoně 2011. Několik let město řešilo výkup pozemků, které mu nepatřily, a nyní dospělo k vypsání architektonické soutěže. Návrhy mohou posílat architekti do 8. září, poté město vybere nejlepší a podle něj koupaliště zrekonstruuje. Místostarostka Andrea Trojanová ČTK řekla, že přáním je začít stavět v současném volebním období, tedy do podzimu roku 2018.

Rosickým koupaliště v parném létě chybí. "Bylo by vhodné, kdyby tu něco bylo," uvedla Trojanová. Rosice mají zhruba 6000 obyvatel a nejbližší koupaliště je ve Zbýšově, vykoupat se dá také v Říčanech či ve Střelicích.

Město chtělo koupaliště opravovat už dříve. Objevily se však problémy s pozemky, jejichž vlastnictví si přehazovaly státní instituce. "Na první pohled to vypadalo, že se dlouho nic neděje. Ale pořád jsme se tomu věnovali a konečně to dospělo do fáze architektonické soutěže," řekla Trojanová.

Nové koupaliště by mělo mít přírodně čištěnou vodu bez chloru. V podmínkách soutěže je také zázemí pro koupající, beachvolejbalové hřiště, hřiště pro pétanque a pokud to bude prostorově možné, tak i menší wellness. "Chtěli bychom, aby byl areál aspoň částečně využitelný i mimo léto," poznamenala Trojanová. Součástí může být i menší ubytování a společenský prostor pro pořádání různých oslav či firemních akcí.

Kolik bude nové koupaliště stát, není zatím zřejmé. "Součástí soutěže je i ekonomická část. Uvidíme, jak si s tím soutěžící týmy poradí. Zájem je poměrně značný," uvedla Trojanová. Peníze si bude muset obec zajistit patrně sama, protože doba, kdy se na podobné projekty daly získat evropské dotace, je pryč. Předpokládá se tedy, že část zaplatí obec z rozpočtu a část by pravděpodobně zaplatila pomocí úvěru. "Momentálně je na tom rozpočet dobře," poznamenala Trojanová.

Pokud se podaří koupaliště zrekonstruovat, bude opět plnohodnotnou součástí sportovního areálu vedle fotbalového stadionu a v blízkosti zimního stadionu. Ten už má ale nejlepší léta za sebou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články