Městotvorné řešení území kolem tzv. 'průpichu' v Přerově

Vypsání urbanistické soutěže o návrh

Zdroj
Jan Horký, radní města Přerova
Vložil
Tisková zpráva
20.07.2017 12:55
Okolí průpichu čeká na návrhy architektů. Mohou si projít místa, která nejsou běžně přístupná
 
Nový silniční průtah, který protne území ulic Komenského, Havlíčkova, Čechova, Kramářova a Husova, čeká na své urbanistické řešení. Radní ve čtvrtek 13. července vyhlásili soutěž, která by měla ukázat, jak bude území v okolí čtyřproudové komunikace vypadat. „Urbanisté a architekti, kteří se chtějí do soutěže přihlásit, mají možnost si místo prohlédnout, a to ve čtvrtek 27. července. Sraz je o půl jedenácté před domem s adresou Škodova 11. Kdo prohlídku nestihne, může na stejné místo přijít ještě ve čtvrtek 14. září. Podíváme se i do lokalit, které nejsou veřejně přístupné,“ konstatoval Pavel Gala z přerovského magistrátu.
 
Místo kolem takzvaného průpichu je představováno obytným a průmyslovým brownfieldem, ohraničeno areálem pivovaru a další zástavbou. „Řešená plocha zahrnuje zhruba 16 hektarů, což je přibližně stejně, jako má dnešní centrum města. Protože průpich bude velkým zásahem do celé urbanistické struktury, je nutné se územím pečlivě zabývat. Připravovaná dopravní stavba zpřístupní oblast i z jiných směrů, než je tomu dnes,“ řekl radní města Jan Horký. Podotýká, že architekti by měli v nové přednádražní čtvrti nastavit jasná pravidla budoucí zástavby a dát tak místu novou tvář.
 
Úředníci z oddělení koncepce a rozvoje města zpracovali podmínky soutěže, která bude oficiálně vyhlášena v polovině července a skončí 7. listopadu. Na ceny a odměny soutěžícím je vyčleněno z kasy města 425 tisíc korun. „Návrhy budou porotou složenou z odborníků i zástupců města posuzovány anonymně. Třetí návrh získá 60 tisíc, druhý 100 tisíc a první cena bude ohodnocena částkou 175 tisíc korun,“ upřesnil radní Horký. On sám je zvědavý, jak se odborníci s územím popasují, co navrhnou, s jakými nápady přijdou. „Takto rozsáhlé území nabízí opravdu velké množství řešení. Zásadní je vymyslet nové ulice či náměstí, ale může tu vzniknout i park, sportoviště, místo pro bydlení i obchody – prostě téměř cokoliv,“ nastínil radní Horký, který je profesí architekt.
 
Stavba vnitřního průtahu městem se plánuje už druhé desetiletí. Má své zastánce, kteří jsou přesvědčeni, že se městu dopravně odlehčí – ale i své odpůrce, kteří stavbu považují za zbytečnou. Každopádně Ředitelství silnic a dálnic, které má v příštím roce stavbu zahájit, má už dva roky na tuto akci vyčleněné finanční prostředky, platné územní rozhodnutí i zajištěný odkup většiny potřebných pozemků či nemovitostí, které za pár měsíců projdou demolicí.
 
„My si od průpichu slibujeme zklidnění dopravy především v ulicích Komenského a Husova. Průtah začne mimoúrovňovým křížením u podjezdu v Předmostí, pak se napojí na Polní ulici, která bude rozšířena na čtyři pruhy. Následně povede přes křižovatku ulic Polní, Tržní a Dluhonská, poté povede po mostě Legií, přes areál bývalé Juty, kolem autobusového nádraží – až k pekárně v ulici Generála Štefánika,“ popsal náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Stavba bude financována ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury a vyčleněno je na ni 147 milionů korun.
 
Soutěžní podmínky ke stažení ZDE.
0 komentářů
přidat komentář

Související články