Slatiňany připravují soutěž na Kabeláčův mlýn

Vložil
ČTK
29.03.2017 10:20
Slatiňany (Chrudimsko) - Slatiňany připravují architektonickou soutěž na úpravy bývalého Kabeláčova mlýna, který je kousek od zámku. Objekt je od 90. let prázdný, město tam chce zřídit společenské centrum a případně i knihovnu. ČTK to řekl starosta Ivan Jeník (SNK-ED).


"Naše zadání bylo, aby tam vznikl společenský sál plus informační centrum, pokud se tam vejde knihovna, tak i knihovna, a místnosti pro spolky, které nezřizuje město. A okolí bychom chtěli zkrásnit, aby se hodilo do staré zástavby," uvedl starosta.

V pramenech byl vodní mlýn zmiňovaný od 16. století, patřil rodině Panochově a Kabeláčově. Za komunistického režimu se z něj stal menší textilní závod firmy Modela na výrobu oblečení. K budově mlýna postupně přibyly další dva objekty. Od konce 90. let je textilka opuštěná. Dvůr slouží jako parkoviště.

"Aby se tam za minulého režimu vešli zaměstnanci, celé se to přestavělo. Modela je x let opuštěná a chátrá, vedle zámku působí jako pěst na oko," řekl kastelán Jaroslav Bušta.

Ve druhé polovině května mají architekti odevzdat soutěžní návrhy, ze kterých město vybere ten nejzdařilejší. Rozhodovat o nich budou zastupitelé, návrhy radnice patrně představí také veřejnosti. Na úpravy bývalého mlýna budou dohlížet památkáři, protože stojí u zámku a je v krajinné památkové zóně.

Město si pro projekt dalo limit 40 milionů korun a bude hledat možnost, jak získat národní, evropské a krajské dotace. V následujících měsících musí radnice zadat projektovou dokumentaci a připravovat stavební povolení.

"Můžeme si udělat krásný projekt za 150 milionů korun, ale ten nikdo nezaplatí. V minulosti jsme opravovali Švýcárnu na muzeum starokladrubských koní za 30 milionů korun, 23 milionů korun jsme získali z evropských dotací. Takže se budeme ubírat touto cestou,"
řekl Jeník.
0 komentářů
přidat komentář

Související články