ZOO Praha vypíše soutěž na návrh pavilonů pand a ledních medvědů

Vložil
ČTK
26.10.2016 12:55
Praha

Praha - Pražská zoo se chystá na začátku listopadu vyhlásit dvě architektonické soutěže na expozice pro lední medvědy a pandy velké. Nový pavilon Arktida pro lední medvědy a tuleně plánuje zoo zřídit v klimaticky příznivější severozápadní části zahrady. Na místě nynější expozice pro lední medvědy chce vybudovat novou expozici pro pandy velké, pokud se zvířata podaří získat. Uvedlo to dnes vedení zoo na setkání s novináři.


"Lední medvědi se nacházejí v zařízení, které je staré více než 80 let a které je naprosto nevyhovující, navíc na jižně exponovaném svahu,"
řekl ředitel zoo Praha Miroslav Bobek. V případě, že zoo získá z Číny pandy velké, chtěla by ve spolupráci s magistrátem vybudovat i parkovací dům. Pro získání atraktivní a přísně chráněné pandy je nutné, aby o zvířata požádal prezident nebo premiér, poznamenal Bobek.

Z aktuálních invstičních akcí by jako první měla být dokončena nová podoba restaurace Gaston, poté Rákosův pavilon pro exotické ptáky, který už má hotovou hrubou stavbu za více než 28 milionů korun. Další je expozice australské fauny, která by v ideálním případě mohla být hotová v roce 2018.

Termín otevření plánovaného pavilonu goril se zřejmě posune kvůli sporům s městskou částí Troja. "Pavilon goril už měl být ve výstavbě. Tam jsou problémy s městskou částí Troja, čili můžeme mluvit (o otevření) o roce 2019 nebo 2020," poznamenal Bobek. Ve stejné době by mohla být otevřen i pavilon Arktida, v ideálním případě by mohl být v roce 2021 podle Bobka otevřen pavilon pand. "Jsou to ale velmi optimistické úvahy," dodal.

Náklady na nový pavilon goril mají dosáhnout 121 milionů korun. Podle vedení zoo byla stavba navržena tak, aby nenarušovala krajinný ráz Troji a okolí Sklenářky. Proti návrhu se ale staví městská část Praha-Troja. Kritizuje až trojnásobné zvětšení pavilonu, nedořešené parkování i to, že bude zasahovat do přírodního parku. Na podporu stavby ale vznikla petice, pod níž se k dnešnímu dni podepsalo více než 2000 lidí.

Nynější pavilon goril stojí na nejnižším místě zoo a není možné ho chránit před povodní. Místo goril by tu měla být umístěna jiná zvířata, která lze evakuovat. "Bohužel gorily evakuovat nejde," poznamenal Bobek. Navržené místo je podle něj jediné, kde mohou gorily být.

V následujících pěti letech zoo počítá s investicemi až 838,6 milionu korun. Náměstek primátorky Petr Dolínek dnes uvedl, že město má v úmyslu investovat i do okolí zoo, zejména parkoviště. Pomoci by mohlo třeba záchytné parkoviště nedaleko tunelu Blanka. Bobek poukázal na záměr, kdy by tramvaj stavěla poblíž nových pavilonů. Vznikl by tak atraktivní vchod do zoo a části Troji by se dopravně odlehčilo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články