Revitalizace Náměstí Přemyslovců v Nymburce - výsledky soutěže

soutěž v rámci projektu Cena Petra Parléře 2014

Zdroj
Marta El Bournová / Společnost Petra Parléře, o. p. s.
Vložil
Tisková zpráva
28.01.2015 08:15
Jednokolová ideová veřejná anonymní urbanisticko-architektonická soutěž
Vyhlašovatel: Společnost Petra Parléře, o.p.s.
Spoluvyhlašovatel: město Nymburk
Termín: 13. 10. 2014 - 12. 1. 2015

Předmětem soutěže bylo zpracování ideového urbanisticko-architektonického návrhu revitalizace Náměstí Přemyslovců v Nymburce. Cílem je otevřít proces celkové rehabilitace parteru historického jádra města, dát podnět k úvahám a diskuzím, propagaci a popularizaci tohoto fenoménu, umožnit lidem zhlédnout konkrétní možnosti budoucí podoby prostoru náměstí a v ideálním případě najít návrh finálního řešení pro příští desítky let a na základě toho umožnit zahájení dalších kroků k jeho realizaci.

Odevzdáno bylo 17 soutěžních návrhů.
Porota se sešla k hodnocení soutěžních návrhů dne 22. 1. 2015 v tomto složení:

Řádní členové:
Ing. Tomáš Mach, PhD., starosta města Nymburk
Ing. arch. Jan Němec, městský architekt
Doc. Ing. arch. Zdeněk Jiran
Ing. arch. Petr Preininger
Ing. arch. Eva Brandová
Náhradníci:
PhDr. Pavel Fojtík, místostarosta
Akad. arch. Josef Matyáš, architekt

Porotci rozhodli o ocenění následujících soutěžních návrhů:


1. cena – 80 000 Kč návrh č. 8
Autor: MgA. Pavla Kačírková, Ing. arch. Jiří Kolomazník, Ing. arch. Tomáš Růžička, spolupracoval: Bc. et Bc. Michal Doležel

Hodnocení poroty: Návrh pojímá plochu náměstí jako zadlážděný prostor s umožněním parkování v jižní a severní části. Kapacita parkování se jeví poddimenzovaná. Diagonálně vedený dopravní průtah náměstím je omezen rozdílným typem zádlažby a symbolicky – řídce osazenými hranolovými patníky. Návrh vytváří střízlivě tvarovaným, jednoduchým mobiliářem různě hierarchizované pobytové plochy sloužící mnoha žádoucím městským aktivitám, což vede k jejich zatraktivnění a osmyslnění. Diskutabilní se jeví homogenní skupina stromů v jihozápadním rohu náměstí spíše parkového charakteru. Porota si cení možnosti měnit kompozici navrženého mobiliáře a velkorysého působení sjednoceného povrchu plochy náměstí. Propojení Tyršovy a Soudní by nemělo být vyloučeno z jednotného řešení plochy náměstí. Porota ocenila tento návrh 1. cenou.

 
2. cena – 40 000 Kč návrh č. 9
Autor: Ing. arch. Michal Dvořák, Ing. arch. Ivan Gogolák, Ing. arch. Lukáš Grasse, Ing. arch. Pavel Grasse

Hodnocení poroty: Koncepce návrhu úpravy náměstí spočívá v puristické snaze zadlážděním celé plochy náměstí posílit jeho pobytový a shromažďovací charakter.
Dopravní řešení je vymezeno střídáním různého typu zádlažby do dvojsměrné komunikace podél jižní, západní a severní fronty náměstí. Diagonální průjezd umožňuje parkování pouze při západní frontě náměstí.
Městský mobiliář je střízlivě tvarovaný a velmi umírněně použitý.
Závěr: Při dalším dopracování by bylo nutno racionalizovat dopravní řešení a parking a zvážit rozsah zeleně. Porota ocenila tento návrh 2. cenou.

3. cena – 30 000 Kč návrh č. 12
Autoři: Ing. arch. Klement Valouch, Bc. Viktor Valouch

Hodnocení poroty: Dopravní řešení: Objízdný jednosměrný systém náměstí se šikmými parkovacími stáními po obvodu na delších stranách a podélnými stáními uvnitř umožňuje velkou kapacitu parkovacích míst, i když jejich četnost je diskutabilní. Jasná dopravní orientace a bezpečný pohyb chodců a cyklistů. Reálně řešená autobusová zastávka. Stání pro zásobování na vnitřní straně objezdu je nelogické ve vztahu k obsluze objektů stejně jako některá stání pro invalidy. Diskutabilní je velká četnost přechodů zejména mezi křižovatkou Tyršova x objezd a Kolínská x objezd. Cyklisté jsou převedeni bezpečně přes náměstí ze všech připojovaných ulic s výjimkou připojení ze směru od Kostelního náměstí.
Architektonicko-urbanistické řešení: Plusy jsou: ponechání a doplnění stromů po obvodu náměstí, zachování velké plochy náměstí. Nepřesvědčivá je práce s předzahrádkami. Při dopracování porota doporučuje zaměřit se na architektonickou kompozici.
Závěr: Řešení má z dopravního hlediska přínos pro uspořádání centra města a bylo doporučeno do 2. i 3. kola hodnocení. Vzhledem k upřednostňovanému architektonickému řešení bylo ohodnoceno 3. cenou.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články