Da Vinciho obraz se vydražil za v přepočtu 9,8 miliardy korun

Vložil
ČTK
17.11.2017 12:20
USA

New York

New York - Za 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun) se ve středu na aukci v New Yorku vydražil obraz italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho. Dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa) se tak podle aukční síně Christie's stalo nejdražším obrazem, který se kdy na světě prodal v dražbě. Předaukční odhady udávaly hodnotu díla 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).


Aukce trvala podle agentury AFP pouhých 19 minut, dražit se začalo na částce 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Totožnost kupce aukční síň zatím nezveřejnila.

Leonardo da Vinci (1452 až 1519), který se věnoval i sochařství, architektuře, vynálezům či hudbě, namaloval jen asi 20 obrazů včetně zřejmě nejznámějšího díla s názvem Mona Lisa. Do dnešní doby se ale podle různých odborných názorů dochovalo jen 15 či 16 pláten, z nichž pouze Salvator Mundi byl dosud v soukromém vlastnictví. Znovuobjevení obrazu, který v historii opakovaně zmizel, proto vyvolalo celosvětovou senzaci.

Salvator Mundi vznikl někdy kolem roku 1500 či spíše později, jak experti soudí podle jemnosti obličejových kontur typických pro da Vinciho práce po roce 1500. Kristus je na olejomalbě na ořechovém dřevě oblečen do renesančního oděvu, pozvednutou pravou rukou uděluje požehnání a v levé drží křišťálovou kouli.

Poprvé byl obraz uveden v soupisu sbírky Karla I. Stuarta na počátku 17. století, který byl sestaven po králově popravě. Odborník Luke Syson se domnívá, že obraz vznikl pro francouzskou královskou rodinu a do Anglie ho přivezla Henrietta Marie Bourbonská, která se za Karla I. provdala. Dílo zřejmě nějaký čas zůstalo v majetku koruny, ale v 18. století zmizelo.

Nakonec se obraz objevil v roce 1900 jako dílo Leonardova následovníka Bernardina Luiniho. Na fotografii z roku 1912 je patrné, že Kristův obličej a vlasy byly přemalovány. V roce 1958 byl na aukci Sotheby's prodán za 45 liber a opět na dalších 50 let zmizel. Znovu se objevil v roce 2005 na jedné regionální aukci ve Spojených státech a o dva roky později byl restaurován, uvedla na svém webu aukční síň.

Naposledy obraz změnil majitele po unikátní londýnské výstavě, která se konala v roce 2011 a na které se sešlo devět obrazů tohoto italského umělce. Skončil tehdy v rukou nejmenovaného evropského sběratele.

Předpokládá se, že dosavadním majitelem byl ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj v rámci soukromého prodeje v roce 2013 podle informací webu artnet.com zaplatil 127,5 milionu dolarů (2,8 miliardy korun).

Podle aukční síně Christie's Salvator Mundi částkou, za kterou se vydražil, sesadil z první příčky nejdráže v aukci prodaných obrazů Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 vydražily za 179,4 milionu dolarů (v současnosti 3,9 miliardy korun). Na třetím místě je nyní dosud druhý obraz Ležící akt Amedea Modiglianiho, za který zájemce před dvěma lety zaplatil 170,4 milionů dolarů (v současnosti 3,7 miliardy korun).

Dosud nejvyšší známá částka, kterou někdo zaplatil za obraz, bylo podle agentury AP 300 milionů dolarů (v současnosti 6,5 miliardy korun), které dal v rámci soukromého obchodu zájemce v roce 2015 za obraz Willema de Kooninga Výměna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články