Solo House ve španělském Matarraña od Geers Van Severen

Za projektem 'Solo Houses' stojí francouzský milovník architektury Christian Bourdais, který před deseti lety oslovil několik světových ateliérů, aby do středomořského prostředí navrhli prázdninový dům, který si budou moci fanoušci moderní architektury krátkodobě pronajímat. Autoři přitom měli naprostou volnost. První prázdninový dům vyrostl před šesti lety na náhorní plošině Matarraña ležící poblíž rezervace Tinença de Benifassà západně od katalánské Tarragony. Jeho autory byl chilský pár Mauricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen. Nyní byl ve stejné oblasti dokončen druhý dům, který vznikl podle projektu belgické dvojice Kersten Geers a David Van Severen.
Jednoduchý prstenec o průměru 45 metrů byl veřejnosti poprvé představen v roce 2014. Do kruhového půdorysu s vepsaným čtvercem jsou vsazeny čtyři identické segmenty (každý o ploše 60 m²), které nabízí tři ložnice se dvěma koupelnami ukrytých za zrcadlovými stěnami. Převážnou část zastavěné plochy  zaujímají kryté venkovní společenské i privátní zóny (212 m²). Na rozlehlém pozemku s borovicovými háji je dostatek soukromí. O dispoziční dělení se starají textilní závěsy. Stínění zaručují profily z tahokovu dotvářející vnější plášť.
Prstenec na střeše “zdobí“ další geometrické útvary (válec, krychle, kužel), které obsahují technologické zařízení a vodní nádrže. Poněvadž objekt leží ve volné krajině, musí se v dodávkách elektřiny i zásobování vodou spoléhat na vlastní zdroje, a proto jsou na střeše umístěny sluneční kolektory a voda je čištěna, aby jí šlo znovu použít.
Z původního záměru Christiana Bourdaise stavět také v Provence nebo Toskánsku nakonec sešlo a nyní s soustředí na oblasti Matarraña, kde mělo vzniknout celkem dvanáct 'Solo Houses'.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář