V Dubaji chtějí postavit dynamický mrakodrap s otočnými patry

Vložil
ČTK
21.02.2017 12:10
zdroj: http://www.skyscrapercity.com/
Dubaj - V Dubaji připravují stavbu výškové budovy, která se bude proměňovat před očima díky otočným prvkům. Dynamický mrakodrap navrhl architekt italského a izraelského původu David Fisher, podle nějž se budou jednotlivá patra otáčet velmi opatrně a nebude slyšet žádný zvuk.


Dubaj je znám exkluzivní architekturou a o dynamické výškové budově se tam začalo poprvé hovořit v roce 2008, avšak projekt byl odložen. Ani teď, kdy se objevily konstrukční detaily, ještě nebylo oznámeno, kdy se začne se stavbou ani kde bude stát.

"Nebude nikdy vypadat stejně. Patro se bude otáčet velmi pomalu, nic neuslyšíte," řekl Fisher. Podle něj se budou byty moci otáčet jednotlivě o 360 stupňů rychlostí, kterou si bude možné přizpůsobit.

Středem stavby bude procházet pevná jednotka, v níž bude umístěn výtah, a k níž budou připojeny jednotlivé byty.

Stavba má být napojena na větrné turbíny, jež budou mezi jednotlivými patry, takže má být soběstačná při zásobování elektřinou. "Je to zelená elektrárna a ta bude dodávat elektřinu celé stavbě," řekl Fisher.

Světovou novinku bude také to, že půjde o první prefabrikovaný mrakodrap, protože jednotlivé byty budou vyrobeny mimo stavbu a na centrální věž budou zavěšeny už hotové.

Získat byt v této stavbě bude ale drahé: předběžně se počítá, že může stát kolem 30 milionů dolarů (763 milionů korun).
0 komentářů
přidat komentář

Související články