Australský architekt Glenn Murcutt oslaví osmdesátiny

Vložil
ČTK
26.07.2016 09:40
Glenn Murcutt

Londýn/Praha - Australský architekt Glenn Marcus Murcutt, narozený 25. července 1936 v Londýně, se proslavil rodinnými domy v divočině, které mají střechy z vlnitého plechu, velké skleněné fasády a konstrukci, která působí spíš jako provizorní stan. Tyto lehké a přírodě blízké domy udělaly z Murcutta jednoho z nejslavnějších australských architektů. V roce 2002 obdržel i nejprestižnější ocenění v oboru - Pritzkeovu cenu.


Murcuttovy slavné domy Meager House, Marie Short Funhouse a Riversdale-Houses, zastrčené v krajině, vypadají se svými klapkami a plechovými křídly jako brouci. Stojí v australské poušti a naplňují tak ideál úniku z civilizace. K jejich tvorbě inspirovala Murcutta slavná kniha Walden - život v lesích autora Henriho Davida Thoreaua.

Murcutt se narodil australským rodičům v Británii. Vyrůstal na Nové Guineji, dnes žije v Sydney. Vystudoval tam architekturu a po pěti letech práce pro studio Ancher Mortlock Murray & Woolley v Sydney se roku 1969 osamostatnil a založil si vlastní kancelář. Sám bydlí na farmě s rozsáhlými pozemky a jezdí v Citroënu z roku 1979.
0 komentářů
přidat komentář