AS Řím postaví nový fotbalový stadion inspirovaný Koloseem

Zdroj
Arup
Vložil
Tisková zpráva
28.06.2015 19:00
Řím - Široký tým architektů a projektantů z kanceláří Meis Architects (New York) a Arup (Milán, Madrid, NY, Dublin a Londýn) dokončil projekt fotbalového stadionu pro italský velkoklub AS Řím, který se musí v současnosti dělit o Stadio Olimpico s jiným velkoklubem - Laziem. Stavba stadiónu začne ještě letos, aby byl připravený pro ročník 2016-17 nejvyšší italské soutěže Série A.

Stadión bude stát na jihozápadě od historického centra Říma v lokalitě Tor di Valle a bude součástí většího developmentu (tréninkové zázemí a nákupní centrum Roma Village). Stadion s oficiálním názvem Stadio della Roma bude nejmodernějším a nejsofistikovanějším italským fotbalovým stadiónem. Do hlediště se vejde 52.500 fanoušků. Při pořádání kulturních nebo významných sportovních akcí se může kapacita stadiónu zvětšit na 60.000 diváků. "V projektu jsou použity vyspělé technologie pro dosažení udržitelnosti," uvedl manažer projektu Giammichele Melis z milánské pobočky Arup.

Architektonický koncept stadiónu vychází z kultovní a nejoblíbenější římské historické památky - Kolosea. Nosná konstrukce budovy je ocelová. Stadion je zvenčí zabalen do kamenného obkladu - levitujícího plátna, které má právě evokovat inspiraci v antickém amfiteátru. Zastřešení z průsvitného skla a ETFE membrány chrání hlediště před vlivy počasí.

"Tvrdě jsme pracovali, abychom naplnili očekávání tisíců fanoušků, kteří se už nemohou dočkat, až uvidí hrát svůj tým Ligu mistrů na vlastním fotbalovém stadiónu. Během zápasů bude stadión jako město pro více než 50.000 lidí, kde každá část stavby musí splňovat vysoké nároky od zajištění bezpečnosti až po mezinárodní vysílací standardy," připomněl Enrico Zara, vedoucí týmu specialistů na energetickou strategii a TZB z milánské filiálky Arup.

Parametry stadionu:

Kapacita hlediště: 52.500 / 60.000 diváků
Počet parkovacích stání: 7.000
Komunikace: 10 vstupních turniketů, 14 výtahů
Sociální zařízení: 555 pro muže, 338 pro ženy
Kapacita VIP lóží: 100 sedadel
0 komentářů
přidat komentář