Českou ambasádu v Berlíně čeká rekonstrukce, stěhovat se nebude

Zdroj
Jakub Stříhavka
Vložil
ČTK
27.02.2015 11:30
Německo

Berlín

Vladimír Machonin
Věra Machoninová

Vladimír a Věra Machoninovi, velvyslanectví České republiky v Berlíně, 1978; (generální projektant: Projektový ústav hl.m.Prahy - projekt 1970 - 1972)

Berlín - Budovu českého velvyslanectví v Berlíně čeká v dohledné době rekonstrukce. V rozhovoru s ČTK to řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Jan Podivínský. Ke stěhování ambasády do nové budovy na jiném místě v Berlíně, o němž se v minulosti spekulovalo, podle velvyslance nedojde.

    "Technické zařízení budovy, a to je technický posudek, ne můj názor, je daleko za hranicí schopnosti zajišťovat její funkce," řekl Podivínský. Přípravu rekonstrukce je podle něj třeba zahájit v brzké době. "Spíš v řádu měsíců než let. Poněvadž čekat na to, až to tu technicky zkolabuje, by bylo špatně," uvedl velvyslanec.
    "Po 40 letech existence toho domu, kdy se sem nic neinvestovalo, je to potřeba ze základu změnit," řekl Podivínský. "Budova byla postavena v roce 1977 za studené války, kdy tady pobývalo někdy 350, někdy 500 lidí. Já se můžu jenom domnívat, že taky z velké části to byli lidé, kteří se zabývali nějakou činností, která se nedá z dnešního pohledu označit za diplomacii," podotkl velvyslanec s tím, že v současnosti na ambasádě pracuje jen asi desetina personálu proti době studené války.
    "Je důležité, abychom tady měli naše zastoupení důstojné, vstřícné vůči okolí a abychom také reprezentovali Českou republiku pro další desetiletí jako partnerskou zemi, sousedskou zemi, zemi vstřícnou, přátelskou," řekl velvyslanec. Současný vzhled budovy podle něj tento účel neplní. "Nemůžeme tu mít reflexní skla, protože dovnitř není vidět. To už samo o sobě evokuje, že lidé uvnitř asi dělají něco špatného, když chtějí, aby na ně nebylo vidět," uvedl.
    Samotné umístění ambasády však považuje za mimořádně dobré. Zastupitelský úřad leží v blízkosti někdejšího hraničního přechodu Checkpoint Charlie, nedaleko od něj jsou ministerstva zahraničí a financí, zastoupení Evropské komise nebo ambasády Británie, Francie a Spojených států.
    I to je jeden z důvodů, proč nedojde ke stěhování ambasády do čtvrti Tiergarten, kde Berlín rezervoval Česku pozemek pro nový zastupitelský úřad. "Pozemek nám byl rezervován městem Berlín do konce minulého roku a tato lhůta uplynula," řekl Podivínský.
    Stěhování velvyslanectví na nové místo v Berlíně mělo být součástí politické dohody mezi Českem a Německem, na základě které chtělo Německo koupit Lobkovický palác v Praze, kde sídlí jeho zastupitelský úřad. Po dohodě o padesátiletém pronájmu paláce spolkové republice ale z dohody sešlo.
    Podle Podivínského by nicméně stěhování české ambasády nebylo ideální řešení, ani kdyby Německo Lobkovický palác koupilo. Slovensko podle něj stavělo svůj zastupitelský úřad v oblasti, kde mělo Česko rezervovaný pozemek, a potýkalo se s problémy s nestabilním podložím. "Pro nás by nebylo nákladově jasné, co by to znamenalo. Bylo by to obrovské riziko," řekl velvyslanec.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Velvyslanec
Rivass
01.03.15 07:14
zobrazit všechny komentáře

Související články