Ben van Berkelovo UNStudio navrhne v Kataru přes 30 stanic metra

Zdroj
UNStudio
Vložil
Tisková zpráva
18.09.2014 12:40
UNStudio

Katarská želežnice zvolila UNStudio jako hlavního architekta projektu katarské integrované  železniční dopravy (QIRP).
Klíčovým prvkem QIRP se stane síť linek metra – v první etapě s plánovanými 35 stanicemi, v etapě druhé s přibližně 60 stanicemi. Právě metro bude představovat páteř celého systému veřejné dopravy v hlavním městě Dauhá a v jeho blízkém okolí. Celá síť podle projektu propojí čtyřmi linkami nejen samotné Dauhá, ale také jeho satelity Al Khor a Al Wakrah-Mesaieed situované severně a jižně od metropole.


Návrh UNStudia vytváří most mezi minulostí a budoucností Kataru – inspiraci hledá v bohaté architektonické tradici regionu, současně stejně tak představuje efektivní vizi modernizace a udržitelnosti systému. Návrh si dále klade za cíl začlenit veškeré funkční a technologické aspekty stanic a sítě linek do koherentního architektonického výrazu s výhledem učinit z katarského metra světový příklad služby poskytované veřejným dopravcem uživateli i ohleduplnosti vůči životnímu prostředí.

Ben van Berkel k projektu říká: “V návrzích stanic a nádraží se vždy odrážela oslava příjezdů a odjezdů. Pro QIRP jsme vyvinuli adaptivní parametrický systém, jenž vytváří otevřené, prosvětlené a přívětivé interiéry každé jednotlivé stanice. Nově jsme interpretovali rysy tradiční katarské architektury, abychom docílili nových kvalit, jež zachycují denní světlo a vedou je hluboko do interiérů – čímž se vytváří povznášející a prozářená atmosféra.”

Více informací ZDE
0 komentářů
přidat komentář