Pouť do Santiaga de Compostela přitahuje cizince

Vložil
ČTK
13.09.2014 11:45
Santiago de Compostela (Španělsko) - Přes únavu a bolest v nohou po osmi dnech intenzivního pochodu se Federica Simonettová stále usmívá a fotografuje, aby mohla snímky umístit na internet. Poutníci 21. století oslavují s novými technologiemi středověkou tradici pouti do Santiaga de Compostela a přispívají tak k rozšiřování řad těch, kdo se na Svatojakubskou cestu vydávají, píše agentura AFP.
    "Udělám jednu nebo dvě fotografie za den, a když narazím na wi-fi, umístím je na sociální sítě," říká osmatřicetiletá italská zdravotní sestra a opírá se o jeden z posledních patníků lemujících tisíciletou cestu na severu Španělska.
    Se svou přítelkyní ušla 200 kilometrů. "Beru ale léky, a tak mohu v cestě pokračovat," prohlašuje, zatímco kolem ní procházejí desítky dalších poutníků pomáhajících si holemi, s polními lahvemi a tradičními mušlemi svatého Jakuba zavěšenými na batohu a kolébajícími se v rytmu jejich kroků.
    Stále více cizinců, z nichž jsou zejména ti mladší vybaveni posledními modely chytrých telefonů, každoročně směřuje k impozantní katedrále svatého Jakuba.
    "Poutníci z Evropy sem přicházejí již po staletí, ale nyní můžeme vidět, jak sem proudí stále větší množství Japonců, Korejců a Američanů," vysvětluje Inma Tamayová, pověřená přijímáním poutníků v kanceláři.
    Svatojakubská cesta přitahuje Španěly, již deset let postižené krizí, protože není příliš finančně náročná. Díky obrovské reklamní kampani v zahraničí, zejména v Austrálii, Jižní Koreji a Brazílii, se za poslední desetiletí více než zdvojnásobil příliv poutníků z ciziny. V roce 2005 bylo poutníků celkem 93.924, z toho 43,7 procenta cizinců. V roce 2013 už bylo poutníků celkem 215.880, z nichž jen 49 procent tvořili Španělé.
    "V Japonsku je Svatojakubská cesta velmi známá," prohlašuje japonský důchodce Rjoiči Fudžioka. Když urazil 780 kilometrů z jihofrancouzského Saint-Jean-Pied-de-Port, dospěl až ke katedrále, kde jsou podle křesťanské tradice uloženy ostatky svatého Jakuba Staršího, před nimiž se sklánějí poutníci již od 11. století.
    Mezi zahraničními návštěvníky je již dlouho nejvíce Němců a Italů, ale také vzrostl počet amerických poutníků, zejména díky americko-španělskému filmu Pouť, v němž herec Martin Sheen vykonává Svatojakubskou cestu.
    Motivace poutníků se změnila. Pro mnohé z nich už není náboženský prvek to hlavní.
    "Jsme tady kvůli dobrodružství a kvůli tomu, abychom se z cesty těšili," vysvětluje osmadvacetiletý Chris Jong, počítačový expert z Kanady, který se svou přítelkyní čeká na úřadu pro poutníky, aby získal slavnou "compostelu", čili osvědčení o vykonání pouti.
    "Měla jsem už dost práce a potřebovala jsem vypnout a čas pro rozvažování," říká třicetiletá Ashley Ha z Jižní Koreje, která s manželem dorazila do hostince Ribadiso asi 40 kilometrů od Santiaga, na francouzské cestě, která je ze sedmi nejznámějších tras nejvíce využívaná.
    V hostinci Ribadiso, zřízeného uvnitř kamenných zdí bývalého hospice pro poutníky ze 13. století, se může ubytovat 62 hostů. "Dříve poutníci spávali ve stodolách a nejrůznějších přístřeších a myli se v potocích. Dnes se ptají, jestli máme wi-fi," říká správkyně hostince Dolores Agra a ukazuje na společenskou místnost, kde se nabíjí desítka mobilů.
0 komentářů
přidat komentář