Nízkoenergetické domy kryté zemí

aneb Jak jsme je zahrabali

Zdroj
Adam Lenc
Vložil
Jan Kratochvíl
18.10.2006 18:50
Nedávno jsem v nějakém dokumentu viděl záběry tajících ledovců a trochu mě zamrazilo. Zapochyboval jsem, jestli jsme dostatečně zateplili a zahrabali…

Oba domy byly stavěny s omezeným rozpočtem, částečně svépomocí, za použití tradičních technologií, pro mladé rodiny, s požadavkem na normální soudobou architekturu. A především oba měly k dispozici nadstandardní stavební parcelu - Záhorčice jižní svah s dokonalým výhledem do údolí a na Novohradské hory, Vidov jihozápadní terasu v prudkém svahu s dokonalým výhledem na českobudějovickou pánev a horu Kleť.
Normální stavební program nikterak nedegradoval snahu o realizaci energeticky úsporných domů. Nešlo o naivní záměr pod tlakem pseudoekologické agitky nebo lobby prodejců tepelných čerpadel, solárních technologií a fotovoltaiky budovat perpetum mobile, ale o obyčejnou snahu málo spotřebovávat - tedy hlavně málo protopit.
Několikrát jsem navštívil pozemky, několikrát jsem naslinil prst a zjistil odkud vane severák - a že občas foukal - a tak jsme je nakonec částečně zahrabali.
Žádná nová myšlenka - analogie najdeme jak v Čechách, tak ve světě (např. Wrightův "Slu- neční půlkruh" pro H. Jacobse v Middletonu).
Domy mají cihelné zdi, na pohledových plochách jsou řešeny formou sendviče, Záhorčice mají vrstvu tepelné izolace opláštěnou modřínovými prkny a přizdívkou z lomového kamene, Vidov je obložen deskami z lakované vodovzdorné překližky nebo opatřen kontaktním zateplovacím systémem. Důsledně byla řešena svislá konstrukce ve styku s terénem - zahrabaná část. V důsledku působení zemního tlaku byly použity širší cihelné zdi, jako ztužení rovněž fungují cihelné příčené stěny příček a železobetonové filigránové stropy.
Oba domy mají zelené střechy s extenzivním ozeleněním volně navazujícím na okolní terén. To samozřejmě zohledňuje statika stropních konstrukcí.
V obou případech byly důkladně řešeny systémy drenáží - Vidov se nachází pod prudkým svahem s možným občasným výskytem tlakové vody. Drenážní sběrné potrubí je řešeno v několika výškových úrovních. Konečné terénní úpravy jsou řešeny tak, aby povrchová voda ze střech stékala směrem od domu .
Oba domy jsou velkoryse prosklené v hlavních pobytových místnostech na slunných stěnách a svými přesahy střech umožňují díky eliptické dráze slunce tepelné zisky v slunných podzimních a zimních dnech. Naopak s ohle- dem na azimut vysokého letního slunce přesahy brání přehřívání domů.
Přestože domy nejsou nijak atypicky řešeny a díky svému tvaru a architektonickému řešení mají poměrně nepříznivou geometrickou chara- kteristiku A/V = cca. 0,9 m²/m³, byli jsme po předcházející extrémní zimě příjemně překvapeni celkovou výší nákladů na vytápění. V případě Vidova, kdy do bilance je třeba započítat fakt, že se začátkem zimy (novostavba) intenzivně větralo, byly náklady na vytápění resp. plyn cca. 11.000,- Kč vč. DPH, v případě Záhorčic, kde se topí elektrokotlem (+ občasné dotápění krbovou vložkou) šlo o obdobnou částku.
Registruji poněkud zvrácenou logiku přístupu k nízkoenergetickým nebo energeticky úsporným domům. Když už jdeme do alternativy, často se přehnaně zabýváme moderními sofistikovanými způsoby vytápění, ventilace, rekuperace atd., které stojí nemalé prostředky a uživatele někdy i nervy, místo abychom se přinejmenším stejně energicky věnovali minimalizaci tepelných ztrát našich domů a jejich energetické náročnosti. Nevidím jako problém dům správně orientovat ve vztahu ke slunci a převažujícím větrům, rozumně pracovat s prostorem, maximálně ho zateplit a pak až následně řešit, jak a kde získat tu malou energii na jeho provoz. A že by tyhle mantinely jakkoli degradovaly samotnou architekturu a bránily tvůrčímu rozletu autorů a jejich ega? Snad to rozdýchají při pohledu na tající ledovce a neustále rostoucí ceny ropy…

A čemu se při stavbě a návrhu takového domu vyvarovat? Snad jen rezignaci na tento záměr při jeho prosazování na úřadech, pro které je to hlavně dům s plochou střechou - "… snad tohle, pane, nechcete stavět na jihočeské vesnici…?"
0 komentářů
přidat komentář