Před centrem UFFO v Trutnově odhalili Smečku Michala Gabriela

Vložil
ČTK
10.09.2010 23:40
Trutnov

Trutnov - Na prostranství před společenským centrum Uffo v  Trutnově dnes slavnostně odhalili sedm bronzových soch Michala Gabriela. ČTK to řekla Dana Netolická z Galerie města Trutnova. Společně s odhalením soch začala v centru fungovat kavárna a podzemní garáže se zhruba osmi desítkami míst.
    Soubor soch nazvaný Smečka tvoří sedm bronzových šelem. Naposledy byl vystaven při letošní výstavě Gabrielova díla v trutnovské galerii, která jej díky příspěvku radnice zakoupila do svých sbírek a rozhodla o jeho trvalém umístění před budovu Uffo. "Rozmístění jednotlivých soch jsme připravovali s  autorem, ten byl před týdnem i u umístění soch přímo na místě," řekla Netolická.
    V Trutnově mohou nyní návštěvníci kromě sedmi bronzových šelem obdivovat na nábřeží řeky Úpy také instalaci 11 mužských bronzových figur v životní velikosti od Gabriela. Soubor nazvaný Hráči bude v Trutnově k vidění do konce letošního října. "Budeme se snažit, aby se z výstav soch na nábřeží Úpy stala v  příštích letech tradice," dodala Netolická.
    Padesátiletý Gabriel patří k  zakládajícím členům výtvarné skupiny Tvrdohlaví. V roce 1995 získal prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jeho díla lze vidět na mnoha místech. Vytvořil například okřídleného levharta nad vchodem do prezidentské kanceláře, kašny pro Hradec Králové a Mladou Boleslav či sochy koní pro vodní kaskádu v Praze 6.
    Centrum Uffo otevře své brány třídenním programem, který se uskuteční poslední zářijový víkend a vystoupí na něm například skupina Čechomor. Výstavba nové budovy společenského centra Uffo za zhruba 480 milionů korun začala v říjnu 2008. Zhruba polovinu peněz získala radnice z evropské dotace. Názvem Uffo vzdává centrum hold významnému trutnovskému rodákovi Uffo Hornovi, který v 19. století působil v kultuře a politice. Budova umožňuje různé možnosti uspořádání - od divadelní scény až po koncertní úpravu, která nabídne místo až pro 700 návštěvníků.
0 komentářů
přidat komentář