Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Petr Souček, 2. ročník

Zdroj
Petr Souček
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:35
Petr Souček

TÉMA
Národní knihovna v Klementinu - je opravdu nutné stěhování Národní knihovny z Klementina, jakožto budovy tomuto účelu nevyhovující?
Pokud to to nutné není, pak by asi Klementinum mělo projít určitou úpravou.
Jak se potom chovat ke staré budově s novou funkcí?
Po roce zkoumání situace v intencích zmíněného problému musím konstatovat, že stěhování Národní knihovny je krokem neuváženým a až zbytečným.

KONCEPT
Myslím, že knihovna je jedno z nejdůležitějších míst, které člověk vytvořil.
Myslím, že když přijdu do knihovny, vím, že jsem ve světě knih.
Myslím, že knihovna představuje téma "zvědavost".
Myslím, že knihovna představuje téma "volné místo".
Myslím, že knihovna, ať už je jakákoli, má být přehledná.

Při rekonstrukci budovy může autor ponechávat to, co mu přijde nejcennější. To méně cenné může také odstranit, ale, a to je pak už jeho povinností, musí jej nahradit něčím silnějším-lepším.

NÁVRH
Rozhodl jsem se, že knihovně prospěje odstranění jasně nepotřebných nánosů různých dob, ale nejen těch. Nejsilnějším prvkem v Klementinu (jako stavbě) je její půdorys: jasně čitelný kříž s centrálními schodišti. Na ten se napojují různé sály a provozy. Ty se mohou v čase a funkci proměňovat. Ale kříž, jako jakýsi hardware budovy, zůstává. Tato představa fungování Klementina mě opravňuje a zároveň zavazuje k tomu, abych do něj vstoupil volně, jak jen si to knihovna žádá, a zároveň tak, aby nebyla porušena jeho hlavní struktura.
Do ulice Platnéřská a do nábřeží odstraňuji celý vnitřek křídel, abych pak do nich mohl vložit dvě hlavní struktury knihovny s volným výběrem a čtenářskými místy.

Aby knihovna byla knihovnou, potřebuje volné místo. Jaké řešení zvolit v budově, jež je založena na křížovém půdoryse?
Jako propojení pater mi slouží prostor jakési nově zbudované kaple na místě kaple staré. Jde o veliký prostor, jenž je prázdný, nedá se do něj vstoupit jinak než z přízemí a z jiných pater jej lze jen pozorovat. Vedle kaple je pak na rohu ulic Platnéřské a Křižovnické vždy oddechový obývákový kout.
Metodou uchopení takto památkově chráněného objektu je jakási surrealistická až poetická poloha. Chci, aby knihovna byla lehkou básní.
Dovnitř objektu Klementina a na jeden z jeho dvorů vkládám různé typy struktur s odlišnými funkcemi. Jedná se o "odložený kufr knih". Depozitář knih pod širým nebem. Velký levitující mozek knih. Průchod pod jeho hmotou tvoří vstup do Klementina z Mariánského náměstí.
Změnou původní funkce je přeměna Machoňova křídla na vstupní halu knihovny.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ
Knihovny - jsou řešeny jako ocelový samonosný lehký konstrukční skelet, jako nekonečná struktura, který nese jak svoje knihy, tak knihy o patro výš. Do něho jsou vloženy výtahy, schodiště a toalety. Na něj pak jsou navěšena čtenářská místa.
Kaple - monolitický těžký obal s barevnými kulatými otvory. Osvětlen prosklenou střechou.
Kufr - ocelový obal uvnitř vyplněný betonem a jednotlivými patry depozitáře.

KAPACITY
Počet knih ve volném výběru - 3 mil.
Počet knih ve skladu (kufru) - 3,5 mil.
Počet studijních míst - 1200
0 komentářů
přidat komentář