Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Martina Kárová, 1. ročník

Zdroj
Martina Kárová
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:15
KONCEPT
Komplex původní jezuitské koleje je ve struktuře historického města obrovský (nejrozsáhlejší po Pražském hradě) a leží na klíčovém místě.
Vhodné využití historických budov a adaptace pro moderní provoz, je důležitým předpokladem jejich zachování. Současně jsou pro živoucí město zásadní veřejné a kulturní institucí uvnitř centra. Domnívám se, že krása památky a její výjimečná poloha ve městě snadno vynahradí drobné provozní obtíže.
Klementinum se mi ve své současné hmotě zdá definitivní. Snažím se co nejmenším zásahem přizpůsobit prostory moderní knihovně. Čistím, oprašuji ... bourám, jen s přesvědčením, že to opravdu stojí zato. Uvnitř komplexu nenalézám místo pro další hmoty, využívám proto pozemků v okolí. Na Mariánském náměstí dostavuji archiv rukopisů a starých tisků (vše do roku 1800), s restaurátorskou dílnou a výstavním prostorem. Konzervační fond ponechávám v Hostivaři - pokud by bylo v budoucnu žádoucí, mít celý fond na dosah, předpokládám využití některé z okolních (zastavěných) parcel.

NÁVRH
Knihovna začíná vstupem do Klementina, tři vstupy (Mariánské nám, Karlova, Křížovnická) - tři kontrolní body, uvnitř všechny dveře otevřené, chodby znovu proraženy do maximální délky. Středem knihovny je hala služeb (Machoňova přístavba) a hlavní studovna (refektář), na kterou navazují rozlehlé studovny po obvodu hospodářského dvora, na východní straně propojených přidanou chodbou. Cely navazující na ambit slouží jako individuální studovny. Přízemí je otevřené, studovny s minimem volně přístupného fondu. 1. NP - " veřejně přístupný sklad", naplněn knihami, jen s nejnutnějším počet studijních míst. 2. NP - volný výběr, poměr regálů ku stolům je vyrovnaný. 4. NP - kanceláře zaměstnanců, včetně ředitelství. Sklad knih je podzemí (cca 2 miliony svazků). Technická knihovna se brzy přesune do nové budovy v Dejvicích. Uvolní se celé východní křídlo. Jednotrakt, se šesti obrovskými učebnami ve třech patrech razantně přestavěl architekt Machoň. Odstraňuji nepotřebné a matoucí konstrukce, adaptuji na přednáškové, výstavní a kongresové sály. Propojení s knihovnou zůstává zachováno. Původní tiskárnu (dům za sv. Klimentem) přizpůsobuji pro kavárnu, knihkupectví a informační středisko…
Architektura nového domu i drobných zásahů přímo v Klementinu je střízlivá a kontextuální. Jsem přesvědčena, že by Praze prospělo více současných staveb - odpovědných, ale nevázaných metodikou památkové péče.

KAPACITY
Studijní místa: 730 (komfortních/funkční schéma), 1200 (běžných)
Volný výběr: 20 000 m regálů - 600 000 k.j. (30 k.j. / m), 800 000 k. j. (40 k.j. / m) + rezerva v krovech (funkční schéma)
Sklad: kompaktní regál pod refektářem 2 x 12 700 m - 762 000 k.j. (30 k.j. / m), 1 016 000 k.j. (40 k.j. / m), + možnost prohloubení
Konzervační fond: Hostivař
Staré a vzácné svazky: novostavba na Mariánském náměstí
0 komentářů
přidat komentář