Jan Plecháč – Obchodní dům s nábytkem

ART SEMESTR 07 – PROJEKTY Z UMPRUMKY

Vložil
Kateřina Lopatová
25.06.2007 00:45
Slovo úvodem
A1: Vít Svoboda - Galerie současného umění + Pavilon hrochů a antilop
A2: Jakub Klaška - Urban Image
A3: Ida Čapounová - Dům na křižovatce / Urbánní plomba
DIaN: Jan Plecháč - Obchodní dům s nábytkem


3. ročník, semestrální úkol
ateliér: Designu interiéru a nábytku
vedoucí ateliéru: Prof. akad. arch. Jiří Pelcl; odborný asistent: MgA. Radim Babák

zadání: Obchodní dům s nábytkem a doplňky především pro firmu Morosso (obchodní dům bude obsahovat showroomy, administrační blok, ateliér + byt)
lokalita: proluka na nároží ulic Dlouhé a Benediktské v Praze 1 ("rohová" parcela se nachází v blízkosti Divadla v Dlouhé; v současnosti je dlouhodobě nevyužívána jako dočasný "parčík")

koncept / autorská zpráva: Koncept je založen na pochopení vztahu mezi měřítkem a prostorem. V dnešní době mají světoví výrobci nábytku (morosso, vitra, moooi, kartell...) již dopředu typizované sestavy nábytku a dekorací a nevystavují pouze jednotlivé kusy. Můj projekt reaguje na tento fakt a snaží se mu vyhovět členěním prostoru na jednotlivé "showroomy". Právě tyto zavěšené budky na nosné stěně, která protíná celý dům, jsou různě velké a různě "otevřené" vůči okolnímu prostoru. Simulují všelijaké pokoje zákazníků či projektantů. Hlavní nosná zeď rozděluje objekt na dvě části: na vstupní prostor s vertikálními komunikacemi, v němž jsou vystavena svítidla a na výstavní část určenou pro nábytek. Zeď se propisuje až na střechu, kterou dělí na soukromou část (patřící k bytu v posledním patře) a na část veřejnou, která může být využívána pro příležitostné akce. Objekt má celoskleněnou fasádu.

hodnocení Jiřího Pelcla: Na řešení Jana Plecháče oceňuji originální koncepci skladby různých prostorů zavěšených na betonové páteřní stěně, která vertikálně protíná hmotu objektu. Jednotlivé prostory pro prezentaci nábytku mají různá měřítka a dovolují simulovat komorní prostory bytů. Práce na projektu prošla třemi vývojovými variantami a sám proces hledání optimálního řešení je pro studenta velkou hodnotou.
0 komentářů
přidat komentář